» Чревни паразити(Доклад)

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

» Чревни паразити(Доклад)

Мнениеот Mozo на Сря Дек 26, 2007 17:41

ЧРЕВНИ ПАРАЗИТИ

Благодарение на по – добрата санитарна хигиена някои от паразитните заболявания на червата вече са редки , обаче тези , които се предават чрез пряк контакт , все още чести. Няколко от тях са микроскопични , а други – големи ,видими с просто око . Това са кръглите и плоските или панделковидните глисти. Всички те обитават червата на детето и на вазрастния. Само кучешката тения има за постоянен хазяин кучето, а междинен хазяин е човекът, у когото се развива ехинококовите кисти в черния и белия дроб и другаде.

Ламбиоза (lambliosis)
Причинителят е Lamblia interestnalis – микропаразит от групата на първаците (protozoa). Той обитава дуоденума и тънките черва. Трайните му форми (кисти) се изхвърлят с изпражненията. При лоша хигиена децата се заразяват чрез замърсените ръце, с храната и водата. Поради това заболяване може да обхване цели детски колективи. След като попаднат в дуоденума, кистите се развиват във вегетатиени форма, които йивеят прикрепени кам чревната лигавица.
Клинична картина. Остра форма на заболяването мойе да се прояви като ентероколит с чести изхождания, дори с примес на слуз и кръв в изпражненията. При хронична форма децата могат да имат коремни болки, стома6ен дискомфорт, лош апетит, метеоризъм. Чест симптом е диарията с по – обилни зловодни изпражнения.
Лечението се провежда с трихомонацид.

Ентеробиоза (enterobiosis)
Ентеробиозата е най – разпространената сред децата чревна паразитоза. Причинителят – острицата, или enterobjus (Oxyuris) vermicularis, e малък кръгал червей. Женските са по – големи и имат дължина 8 – 12мм, а мъжките около 5мм. Обитават долните отдели на тънкото черво и горните отдели на дебелото черво, а вечер излизат през ануса на детето за да снесат яйцата си в перианални гънки. Предизвиканият сърбеж води до чесане, при което яйцата попадат варху ръцете на детето. Така то се самозаразява допълнително и предава заразата на други децаи вазрастни. Понятно е, че яйцата на паразита се намират и върху бельо на болното.
Клинична картина. Основното оплакване на детето е сърбеж в аналната област, който прави съня на болното неспокоен. У момиченцата паразитите могат да проникнат в генитална област и влагалището,като носят със себе си и патогенни микроорганизми. Така може да се стигне до вулвовагинит и до уроинфекция – цистит. Детето може да се оплаква и от коремни болки, може да има и променен апетит. Погрешно скърцането със зъби се свързва с чревна паразитоза. Диагнозата се изяснява , когато майката забележи остриците в изпраженията на детето или вечерно време около ануса. Важно е доказването на яйца от паразита в материал от остъргване на перианалните гънки. Изследването се провежда сутрин след събуждане преди дефекация.
Лечението е трудно поради непрекъснатото самозаразяване или заразяване на околните. Провеждат се последователно от 2 до 3 курса с медикаментозно лечение, като се използват:Vanquin по 5мг/кг, Combantrin по 10мг/кг или Vermox1 таблетка еднократно.

Аскаридоза (ascaridosis)
Аскаридозата се среща все още сред децата в райони с по-ниска битова хигиена и лоши хигиенни навици. Причинител е геохелминтът Askaris lumbricoides, който много прилича на дъждовния червей и е с дължина 20-25см за мъжките и до 40см за женските екземпляри. Те обитават тънките черва. Женската снася дневно хиляди яйца, които се изхвърлят с изпражненията. След попадането им в почвата при подходяща влажност и температура те узряват за 2-4 седмици. Децата ги поглъщат чрез мръсните си ръце или чрез замърсените зеленчъци и плодове. Следва миграционния стадий на паразита: в тънките черва се излюпват ларви, които преминават чрез кръвните капиляри в черния дроб, оттам в белия дроб, проникват през алвеолите в бронхите, откадето с храчки се поглъщат отново, за да се развият в танкото чарво като зрели паразити. Около 60 – 75 дни след поглачането на яйцата в изпражненията на детето вече се отделят яйца от поселените в червата аскариси. Те живеят до 2 години, след което изпадат сами с изпраженията.
Клинична картина. Могат да се наблюдават алергични обриви, преходни вазпалителни инфилтрати в белите дробове с еозинофилия в кръвта. При по – значителни опаразитяване децата са с лош апетит, често имат коремни болки, гадене, понякога и необяснимо повращане.
Диагнозата може да се изясни, когато майката забележи глист в изпражненията на детето. Доказателството става чрез изследването на изпражненията за яйца от паразита. За целта след изхождане се взима 5 – 10гр. фекална маса в малко шишенце и същия ден се изпраща в хелминтологична лаборатория.

Трихоцефалоза (trichocephalosis)
Причинителят – Trichocephalus dispar, се отнасят кам кръглите черви. Дълъг е до 3 – 4см с камшиче на предния си край. Обитава началната част на дебелото черво. Яйцата му се изхварлят с изпражненията и попаанат ли в почвата узряват за около месец. Заразяването става сас замърсени ръце, плодове и зеленчуци. Обикновенно заболяването протича безсимптомно. При по – масивно опаразитяване могат да се наблюдават оплаквания като коремен дискомфорт, диария, анемия и др.
За лечение най – подходящ е Vermox по 5 мг/кг в продължение на 3 последователни дни.

Тениидози
Хименолепидозата (Hymenolepidosis) се причинява от най – малката тения - Hymenolepis nana. Тенията има дължина 3 – 5см и е съставена от членчета. Обитава тънките черва. Отделените яйца се изхвърлят с изпражненията, които са източник на заразяване. Често се наблюдават коремни болки, раздразнителност, неспокоен сан, диария, лош тегловен прираст.Диагнозата се потварждава чрез откриване на яйца в изпражненията.
Лекуването е много трудно. Прилагат се Redeverm, a в упорити случаи – екстрат от мъжка папрат.

Свинска тения (Taenia solium) обитава червата на свинята, както и на човека. Представлява панделковиден паразид с тънак край откъм главата, който постепенно се разширява в следващите членчета.Дължината й е 2 – 4м. Децата се заразяват при консумация на сурово или полусорово свинско месо и месни продукти, съдържащи или цистецеркусити на тенията.

Говеждата тения (Taenia saginata) обитава черва на човека, а говедото е междинен хазаин, както и другите едри рогати животни. Дължинината й е 4 – 10м.

Ехинококоза (echinococcosis)
Кучешката тения (Echinococcus granulosus) има за постоянен хазяин кучето, а останалите животни, включително и човекът, са междинни хазяи, у които се развива междинният стадий с образуване на ехинококови кисти. Тенията е дълга самоняколко милиметра. Яйцата й се изхварлят с изпражненията на кучето навсякъде в околната среда. В храносмилателния канал на детето или животното от яйцата се освобождават личинки, които по кръвен път попадат в черния дроб, по – рядко в белия дроб и още по – рядко в останалите органи, където образуват ехиникокови кисти.
Клинична картина се проявява различно в зависимост от локализацията на кистата и големината й. Месеци и години заболяляването може да не даде прояви. Вазможни са алергични обриви, сърбеж, а от страна на кравната картина – еозинофилия. При белодробната локализация една от първите прояви е хемоптоето. При локализация в черния дроб – хепатомегалия, евентуално с тяжест и болки. При мозъчна локализация – прояви на тумор.
Диагнозата се изяснявачрез ренгенологичени и серологични изследвания – реакция Weinberg, реакция за пасивна хемоаглутинация и други . Лечението е оперативно.

Трихинелоза (trichinellosis)
Причината на заболяването не е чревен паразит. Trichinella spiralis предстставлява червейче с дължината на 1,5 – 4 мм. Резервоар на заразата са гризачите, специално плаховете. Хората, включително и децата, поглъщат инкистираните в месото на домашните и диви свине ларви, когато то не е добре изпечено или сварено. Попаднатли в стомаха, инкистираните трихинели се освобождават и в червата създават обилно поколение. Младите трихинели проникват през лигавицата на червата и по кръвен път се панасят по целият организъм, като попадат най – вече в мускулите, в сърцето и богато кръвоснабдените организми.
Клинична картина. Първите прояви са гастроентерит с коремни болки, повращане, диария, и отпадналост. В следващите дни, когато трихинелите проникнат в мускулите, температурата се повишава, детето се оплаква от болка по тялото, най – силни в мускулите, трудно дишане (засягане на междуребрените мускули и диафрагмата). Появяват се отоци по клепачите и лицето уртикариални обриви по кожота. В кръвта се открива левкоцитоза с висока еозинофилия. Може да има и смущения в сърдечната дейност и ЕКГ. При благоприятен ход на заболяването проявите стихват за 2 – 3 седмици.
Лечемието се провежда с Vermox.


25.11.2007г.
гр. Бургас
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18301
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170567
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,809,311.60
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Биология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта