Социални и революционни мотиви в ’’Борба’’ ’’Моята молитва’’

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Docenta
Гадняр
Мнения: 3201
Регистриран: вт ное 27, 2007 14:02
пол: Мъж
Местоположение: In the endless dark
Контакти:

Социални и революционни мотиви в ’’Борба’’ ’’Моята молитва’’

Мнениеот Docenta » чет окт 15, 2009 10:24

Социалните и революционни мотиви в – “Елегия”, “Борба”, “Моята молитва” от Христо Ботев
/Интерпретативно съчинение/

Всеки народ има свои велики личности . В историческото развитие на българската литература със златни букви е написано името на гениалния поет и пламенен революционер Христо Ботев.
Принуден от най – ранната си младост да живее далеч от родина, дом и семейство, той вкусва горчивия залък на скиталческия живот и тежката участ на чужденеца и това още повече засилва вродената му любов към народ и родина. Всички чувства, които са вълнували чувствителната му душа, са изпяти в пламенните му стихотворения -“Борба”“Елегия”и „Моята молитва” В тях поета изразява своя революционен идеал , мечтае за освобождаването на човечеството от националното потисничество и от вековните религиозни заблуди.
Най силно е изразен социално-революционният идеал на Христо Ботев в стихотворението „Моята молитва” . На примирението и робската покорност Ботев противопоставя идеята за революцията. Моята молитва” е възгласът, с който обикновено започва богослужението в православната християнска църква. Още от първата строфа Ботев се разграничава от утвърдените канони – “Не ти, що си в небесата” и точно определя мястото на своя Бог – “мен в сърцето и душата”. Той отправя своята молитва не към християнския Бог, а към Бога на „разума” и иска от него да го подкрепи в предстоящата битка за освобождението на родината.
„Моята молитва” е стихотворение за революционно възпитание. То освобождава от заблудите и окриля революционните чувства и стремежи.
В “Елегия” лирическият герой страда, защото бедният народ се е примирил, търпи и вярва в лицемерните молитви на духовенството, в лъжливите проповеди на представители на експлоататорската класа.Но това страдание не е само негово, а и на народа. Особено драматична е картината на народното търпение. Народът мълчи.Само глухо и страшно гърмят оковите му. С мълчанието си обаче той сочи виновниците- „сган избрана”, „рояк скотове”, в „сюртуци”, в „реси”, „слепци с очи” и др. Народът, който има сила да създаде нов живот, е представен като живо погребан мъченик –
... смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!
Със стихотворението „Елегия” Ботев призовава народът да се събуди от дълбокия сън.
В “Борба” Ботев разкрива онова мрачно настроение, което го обзема пред настоящето, изказва мъката си от неясната перспектива. Погледът не вижда светъл лъч и губи вяра, че може да въздейства и да събуди околните от мъртвия сън. Хората са привикнали да почитат само богатия.
Прибавя се и друго. На богатия, на тоя “обществен мъчител” слугуват попът, учителят, вестникарят, които поддържат у народа схващания, изгодни за насилниците. Хиляди борци са мрели в мъки и неволи, без да са могли да променят това. И поетовото негодувание на знае граници, то блика изпълнено с гняв:
Тъй върви светът! Лъжа и робстово
на тая пуста земя царува!
Но в мрака грейва лъчът на надеждата. Ботев идва до идеята, че борбата може да сложи край на хилядолетното господство на експлоататорския строй:
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби – зло безконечно!
Кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своя свещен конец ...
Ще викним ние:”Хляб или свинец!”
Последният стих издава позицията на поета – революционер. “Хляб или свинец!” означава, че се вдигат онези, които нямат нищо, които могат да избират само между хляба и куршума. Това са тези, които имат само една перспектива-да победят в революционната борба
В трите стихотворенията „Моята молитва”, “Елегия”, “Борба” поетът бичува тъмните социални сили и духовната изостаналост, отрича фалшивото патриотарство, показва една дълбоко изстрадана болка. Настроението и в трите стихотворения- е тъжно, но в същото време оптимистично.
Цялата поезия на Ботев е изпълнена с един непресъхващ оптимизъм,исторически обусловен и доказан от времето,свързан с бъдещето .Ботев ще бъде винаги актуален


Върни се в “Литература”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта