Нации и национализъм в Европа

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с историята.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174329
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Нации и национализъм в Европа

Мнениеот Mozo » пет юни 20, 2008 16:20

Нации и национализъм в Европа

Национализмът е плод на новото време и заема важно място в по-големия процес на модернизация.Успоредно с обществените промени ,породено от индустриалната икономика и възхода на буржуазиятасе налагало преосмисляне на връзката между хората ,територията на която те живеели и политическата организация ,в която били включени. Ако през по-ранните епохи хората можели да се идентифицират първо с религиозната си принадлежност или с подчинението си на даден владетел ,в развиеащото се общество това вече не било достатъчно.Религията постепенно губела своята политическа роля ,средновекоената универсална система се разпаднала.


Успоредно с възникването на нови общественми елити в края на 18 век и началото на 19 се оформили 2 основни възгледа за това що е нацията.
Френски – нацията и държавата са неразделни ,че държавата е политическата форма на съществуване на нацията.
Германия – общност от хора ,които макар и разделени в границите на различни държави били обединени от обща история ,културно наследство и дух ,общност ,която не се влияе от политическото разделение.

Тази германска културно-историческа теория за нациата изиграла огромна роля в в културното възраждане на европейските народи ,повечето от които били поданици на многонационалните държави.Но френският възглед за политическото съществуване на нацията се оказал още по- революционен – той давал основание на нововъведените нации да заявят „след като ние сме нация ,имаме право и на своя държава”.

В териториите ,организирани в относително еднородни етнически държави ,изграждането на нациите било улеснено и стимулирано от държавата,която чрез националните чувства създала нова ,”модерна: връзка между поданиците и формата на управление.
Сред общностите ,които нямали своя политическа организация този процес преминавал през няколко етапа:
1. През първия етап отделните представители на интелектуалния елит формулирали белезите на нацията и нейните задачи – т.е. – създали национални идеологии.
2. На втория етап големи групи от интелектуалния и социалния елит се посветили на разпространението на тази идеология,която започнала да обединява етническите и териториални общности в едно ново национално цяло.
3. В третата фаза най-динамичните слиеве на общностите ,които вече притажавали съзнание за обща принадлежност и задачи ,започнали да работят за каузата на националното освобождение или обединение.

За формирането на националната идеология огромна роля играела историята като знание.
Общо преживяното минало ,за което никой отделен индивид няма спомен ,се запълвало от историята.
Ранната историография била емоционална и романтична .нейната цел била да свърже далечните исторически факти с индивидуалното и колективното съзнание.Най-последователния изразител на идеите на национализма бил италианецът – Джузете Мацини.
През 19 век Италия била разделена .В нея властвали испанци ,французи и австрийци. Ролята на Малцини била в това да обедини чувствата срещу чужденците и да ги насочи в една посока – борба за освобождение и обединение.

В големите многонационални империи:Руска , Османска и Австрийска ,се развили националистическите движения с различна сила.В Русия и Османската империя тези движения били в географската периферия и засягали Балканските и неруските западни зони на Руската инперия.Русия единствена от трите държави развила свой собствен национализъм – наследството на старата традиция .
Самобитна форма на национализъм-славянофилство.
Славянофилите познавали постиженията на запада , но били убедени в превъзходството на руските институции и православие. В Австия националитическите движения били в централните райони и пряко застрашавали империята с разпадане.
Панславизмът бил роден именно там.Неговите родоначалници били словашките учени Чн Колар и Йозаф Шафарик./ Но славянския свят бил зарделен между славяните католици и групата на православните християни.
В османската империя национализмът започнал да действа по три начина:
1. като вдъхновител на балканските християни в желанието им за освобождаване от Османското иго
2. като стимул в борбата срещу религиозната и светска елинизация,породена от контрола на гърците върху духовния живот на християните.
3. като подтик към визраждането на националната култура и,преоткриването на историята и открояването на различията между смесените дотогава балкански народи.
Тъй като оформящите се нации били малки и слаби ,възникнал и въпросът дали освобождението им от Османската империя не би довела до изпадането им под влиянието на Русия или Австрия.


ИзображениеИзображение


Върни се в “История”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта