Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Модератор: Модератори

Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Kotkata68 на Чет Май 29, 2008 00:20

Изображение Елитните майстори готвачи от най-добрите световни ресторанти вече мерят сили в нова дисциплина – умението да увенчават трапезата с истински скулптурни шедьоври от плодове и зеленчуци.
Тяхното изкуство – карвингът, днес е най-модната форма на висшия пилотаж в кулинарията. Не е случайно, че нито една специализирана изложба не минава без демонстрация на необикновени резбовани композиции от плодове и зеленчуци. И макар че те не се съхраняват като каменните и дървените с векове, заслужават не по-малко възхищение.

Името на това изкуство е английско („carvе“ означава “дълбая с длето”), но този вид вид художествената резба възниква преди много столетия в Югоизточна Азия. За удивително преобразените в най-различни фигурки зеленчуци и екзотични плодове съвременният свят обаче е задължен преди всичко на Тайланд.
Разказват, че там на Кралските празници по време на последното за годината пълнолуние по реката пускали да плуват фенери. През 1364 г. организаторката на събитието Нанг Напомас украсила своя фенер с различни изящно резбовани плодове. Отдалеч той приличал на огромна лилиия, приютила птици и други животни.

Крал Фра Руанг останал така възхитен от произведението й, че заповядал всички знатни дами в двореца да се учат на това изкуство. От Тайланд карвингът се разпространява в Китай и Япония. Днес той е част от националното наследство на тези страни. Там ваятелското умение от векове се предава по наследство от поколение на поколение, а много от тънкостите и техниките и досега се държат в строга фамилна тайна. Дори инструментите за резбоване често се изработват по индивидуален проект само в един екземпляр.

Китайският и японският карвинг си приличат по много от методите на работа. В тези школи често се използват шаблони и изрезки, опростяващи резбоването. Преобладават фигурите на хора, животни и бойни сцени. С йероглифи се оформят поздравителни надписи. Да се овладее това изкуство не е толкова трудно, но специалистите признават, че то е лишено от изтъчнеността и изискаността на тайландската школа.

ИзображениеИзображение

В държавната символика на тази страна постоянно присъства орхидеята и не случайно орнаментите в карвинга са най-често цветя. Композициите се изрязват ръчно със специални ножове и резци и по красота и съвършенство просто нямат равни.

Днес резбованите плодове и зеленчуци правят празнична и всекидневната семейна трапеза и дори по-непретенциозните към храната оценяват колко е приятно да се хапне не просто пекинско зеле, а хризантема от него.

А защо обикновеният картоф да не се превърне в красива роза? Или тиквичката - в лале, а ябълката – в грациозен лебед? Лимони и грейпфрути пък могат да станат рибки, плаващи в ароматизираните води на кристална гарафа.

Гирлянди от тиквички по края на чинията и кокичета и маргаритки от моркови успяват да накарат и най-злоядото дете да хапне с удоволствие зеленчука...

ИзображениеИзображение

От Азия карвингът си проправя път и на Запад, където отварят врати специализирани школи за обучение. Първите стъпки в изящното изкуство започват с нещо по-просто. Красиво изрязаната кора на изгребания портокал например става за салатиера или чашка за сладолед. Издълбаната вътрешност на ананаса може също да се замени със салата, сладолед или ориз, от папаята пък за целта се изрязва ефектна ладийка. С малко фантазия и умение дините се превръщат във фини кошнички за плодови салати. От парчета папая и ананас лесно се оформят различни листа и цветчета.

Основно изискване за създаването на карвинг шедьоври е качественият набор от инструменти. Едно от най-важните условия пък е тяхната острота. Затова направете проверка още при покупката. Добре наточеният режещ инструмент, произведен от качествена стомана, цепи хартия гладко от край до край, “като масло”, само с едно движение и без усилие.

Изображение

Вече не е трудно да се превърнете в изкусен ваятел и у нас. Ако решите да се занимавате с карвинг дори само за удоволствие, следете следващите броеве на сп. “Кулинарен журнал”. В тях участникът в българския отбор по карвинг – Мариян Костов, главен готвач на парк хотел “Голдън Бийч” (Златни пясъци), ще обяснява принципите на това изкуство. Той съветва да не се притеснявате, че в началото ще сте неопитни и фигурките няма да се получават както желаете - днес на масата си ще имате цветче, а утре цял приказен букет.


Източник: Кулинарен журнал
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 7978
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 25129
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,113,007.70
Банка: 795,560.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена


Re: Кулинарни красоти

Мнениеот Hilon на Нед Яну 11, 2009 19:55

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Ето и уроци как сами да си направите украса за трапезата:

Урок 1
За тази манипулация отново е нужен тънък и остър нож . Трябва да си пазите очите, да не ви пръсне от лютия сок на чушлетата. Взимате 1 люта червена или зелена чушка.

Изображение

Разрежете по дължина от края до дръжката.

Изображение

Внимателно отрежете около дръжката. Семената трябва да останат на дръжката.

Изображение

Дебелата част на чушката закръглете, за да предадете форма на кала.

Изображение

Направете отвор в който да поставите дръжката със семената.

Изображение

В блюдо наредете листа и наредете калите,създайте композиция.

Изображение

Урок 2

Изображение

Отрязваме 7-8 см от краставица. С овалния нож правим нарези на кората, като не стигаме до края,да остане 1 - 1,5 см в края на краставичката.

Изображение

Продължаваме да отрязваме листенца като оставяме малко разстояние между тях и отгоре по кръга.

Изображение

С тънък нож отрязваме останалата част от кората по страните на краставичката и отгоре 1- 2- мм. От там ще започнем новите листенца.

Изображение

С овалния нож продължаваме следващия ред листенца в шахматен ред, като отново подрязваме малко горната част на кръга. Правим толкова редове с листенца колкото позволява размера на краставичката.

Изображение

С нож внимателно изрязваме сърцевината.

Изображение

С ножица подрязваме листенцата за да им придадем триъгълна форма. Слагаме за няколко минути в ледена вода краставичката и тя се разцъфва.

Изображение

От морков или тиква се изрязва сърцевината,съответстваща на размера.

Изображение

Поставяте сърцевината с цветето,може да го закрепите с клечка за зъби от обратната страна.

Изображение
Аватар
Hilon
Ветеран
Ветеран
Репутация: 619
Hilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутация
 
Настроение: Спокоен
Мнения: 1300
Регистриран: 26 Сеп 2008
Наличност: 36,288.03
Банка: 0.00
Местоположение: София
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Re: Кулинарни красоти

Мнениеот Mozo на Нед Яну 11, 2009 20:05

Егати красотата #-o .
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170374
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,904.40
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: Кулинарни красоти

Мнениеот cvete_78 на Нед Яну 11, 2009 22:30

Карвинг се нарича това изкуство и нали не се съмнявате,че негови откриватели са японците.Това е нещо като оригами само,че тук вместо хартия се изплозват различни плодове и зеленчуци.Най -важното ,което ни е необходимо за карвинг е много развинтена фантазия и остър нож ,останалото е сръчност ако не се получи от първия път ,не се отчайвай опитай отново.Хилонче ти направо ми разби всички фантзии,пък и урока е много полезен ,благодаря.
Сигнатура:
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?Изображение
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Изображение
Аватар
cvete_78
Цветна усмивка
Цветна усмивка
Репутация: 540
cvete_78 изгражда репутацияcvete_78 изгражда репутацияcvete_78 изгражда репутация
 
Настроение: Флиртуващ
Мнения: 5747
Регистриран: 21 Авг 2008
Наличност: 5,390.23
Банка: 0.00
Местоположение: България
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Re: Кулинарни красоти

Мнениеот Hilon на Нед Яну 11, 2009 22:53

Цвете, зная че това изкуство се нарича карвинг. Ето ти и още един урок:

Урок 3

Шишарка от морков

Изображение

За тази манипулация е нужен тънък и остър нож.

Изображение

Почистваме моркова и отрязваме в дебелия край около 3 см за дръжка на шишарката.

Изображение

Под дръжката закръгляме края по кръга, да подготвим за първия ред люспички.

Изображение

Разделяме визуално на 6 части края и изрязваме 6 части във формата на листенца - люспички по кръга на моркова. Дълбочината на прореза да е около 2-3 мм.

Изображение

Под листенцата издълбаваме около 2-3 мм за да получи обем и по този начин създаваме площадка за новия ред листенца.

Изображение

В шахматен ред спрямо първия ред изрязваме втория ред, като отново изрязваме под тях за обем. Правим толкова редове колкото ни позволява моркова.

Изображение

Пускаме шишарките в ледена вода 10-15 мин.
Аватар
Hilon
Ветеран
Ветеран
Репутация: 619
Hilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутация
 
Настроение: Спокоен
Мнения: 1300
Регистриран: 26 Сеп 2008
Наличност: 36,288.03
Банка: 0.00
Местоположение: София
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Re: Кулинарни красоти

Мнениеот cvete_78 на Нед Яну 11, 2009 23:14

Hilon написа:Цвете, зная че това изкуство се нарича карвинг.


Хилонче ,за секунда не съм се съмнявала,че точно ти няма да знаеш как се казва това изкуство PDT_Love_18
Сигнатура:
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?Изображение
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Изображение
Аватар
cvete_78
Цветна усмивка
Цветна усмивка
Репутация: 540
cvete_78 изгражда репутацияcvete_78 изгражда репутацияcvete_78 изгражда репутация
 
Настроение: Флиртуващ
Мнения: 5747
Регистриран: 21 Авг 2008
Наличност: 5,390.23
Банка: 0.00
Местоположение: България
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Mozo на Пон Яну 12, 2009 00:10

Рязах, правих, струвах, е не става така като на снимката :тревожен: ...
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170374
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,904.40
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Hilon на Пон Яну 12, 2009 00:12

Урок 4

Изображение

Изображение

Оформете моркова като цилиндър. През центъра на моркова забодете дървен шиш или пръчица.

Изображение

Поставете моркова да престои в солен разтвор 2 часа. Разтвора се приготвя като на чаша вода поставяте една супена лъжица сол. Продуктът трябва да бъде мек и да не се чупи при тънкото рязане.

Изображение

Визуално разделете моркова на 4 части. Направете еднавкив нарези на горната и долната страна, прорязвайки до дървения шиш. Разстоянието до нарезите да е 0.5 см. Наравете нарези на от двете
страни на моркова, така че да попаднат между нарезите на горната страна и долната страна.

Изображение

Внимателно срежете тънка лента по кръга до дървената пръчица. Отрежете остътъка около дървния шиш и разпънете готовата мрежа.

Изображение

От най-разнообразни хранителни продукти по ваш избор и с ваша фантазия изрежете няколко варианта на разноцветни риби по посочения начин. За примера е използван кашкавал и зрънче черен пипер.


Изображение
Аватар
Hilon
Ветеран
Ветеран
Репутация: 619
Hilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутация
 
Настроение: Спокоен
Мнения: 1300
Регистриран: 26 Сеп 2008
Наличност: 36,288.03
Банка: 0.00
Местоположение: София
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Mozo на Пон Яну 12, 2009 00:14

Ебаси, мрежата е невероятна :hello1: :hello1: :hello1: .
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170374
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,904.40
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Hilon на Пон Яну 12, 2009 00:36

Всяко изкуство има и своите специални инструменти.
Представям на вашето внимание различни ножове, направени за карвинг:


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Hilon
Ветеран
Ветеран
Репутация: 619
Hilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутацияHilon изгражда репутация
 
Настроение: Спокоен
Мнения: 1300
Регистриран: 26 Сеп 2008
Наличност: 36,288.03
Банка: 0.00
Местоположение: София
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Mozo на Пон Яну 12, 2009 01:04

Малееееее 8-[ 8-[ 8-[ .
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170374
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,904.40
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот kuku_69 на Пон Яну 12, 2009 10:41

Здравейте.Първата ми работа когато се запалих по КАРВИНГА беше да си купя инструменти. И си купих от най ефтиния -20.80ст.Трябва да ви кажа,че това стана в началото на миналия месец.Всичко което съм направила до момента е с един скалпел. А разните там длета ще използвам когато узреят дините и пъпешите.
Прикачен файл! Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове. Ако нямате създаден профил, регистрирайте се, за да имате тези права.
kuku_69
Новак
Репутация: 29
kuku_69 изгражда репутация
 
Мнения: 87
Регистриран: 05 Яну 2009
Наличност: 20.40
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот Mozo на Пон Яну 12, 2009 12:15

Явно си трябва и талант. Не е само до инструмента :) .
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170374
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,904.40
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: Кулинарни красоти

Мнениеот elkass на Пон Яну 12, 2009 13:45

Mozo написа:Егати красотата #-o .

elkass-прелест, а и изглежда вкусно.Браво за материала,научихме още нещо.
elkass
Регистриран
Репутация: 30
elkass изгражда репутация
 
Мнения: 41
Регистриран: 30 Дек 2008
Наличност: 32,198.70
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
Блог: Виж блога (1)
пол: Жена

Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци

Мнениеот kuku_69 на Пон Яну 12, 2009 17:23

За талант не зная, но желанието да се науча при мен е огромно.Друг е въпроса,че книгите от които можеш да се научиш са много скъпи... но ще си купя. За сега "крада" от интернет,било идеи,било техника
0146.jpg
Прикачен файл! Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове. Ако нямате създаден профил, регистрирайте се, за да имате тези права.
kuku_69
Новак
Репутация: 29
kuku_69 изгражда репутация
 
Мнения: 87
Регистриран: 05 Яну 2009
Наличност: 20.40
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Следваща
Назад към Други

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта