Недействителност на сделките (Тема)

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с правото.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 8119
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
пол: Мъж

Недействителност на сделките (Тема)

Мнениеот Zeroadhesion » чет апр 17, 2008 20:19

Недействителност на сделките

Сделките се сключват, за да породят желаните от страните действия. Необходимо е обаче те да отговарят на изискванията на законите относно сключването и съдържанието им. Недействителност означава, че има сделка но поради определен неин недостатък тя не може да породи исканото действие. Недействителни са сделките, които имат недостатък посочен в закона.
Видове недействителност- Има 4 вида форми на недействителност на сделките.
Нищожност, унищожаемост, висяща недействителност и относителна недействителност.
Разлика между нищожност и унищожаемост- нищожната сделка още със сключването и не поражда желаното от страните действие понеже е засегнат от съществен недостатък и не поражда правно действие. Основания за нищожност са посочени в ЗЗД (закон за задълженията и договорите). Всеки може да твърди, че сделката е нищожна щом е засегната от посочения от закона недостатък водещ до нищожност. Не е обходимо съдебна намеса за установяване на нищожността, но няма пречка ако едно лице има правен интерес да иска от съда да се произнесе, че сделката е нищожна. Нищожната сделка не може да се заздрави и затова за страните остава възможността да я сключат отново като се съобразят с законовите изисквани.
Унищожаемост- тази сделка за разлика от нищожната поражда желаното от страните действие, но по искане на определено лице посочено в закона, това действие може да бъде отменено и сделката да се приравни по последици до нищожните. Унищожаването е една възможност, упражняването и зависи от посочените от закона лица. Никой друг не може да иска унищожение даже и съда. Основанията също са посочени в ЗЗД. Унищожаването става по съдебен ред с завеждане на иск (може и чрез възражение). Правото да се иска унищожаване на сделката е ограничено с срок. Освен поради изтичане на срока правото да се иска унищожаване може да отпадне и ако сделката бъде потвърдена от страната, която има право да иска унищожаване.
Невъзможен предмет- това е вещ която е извадена от граждански оборот.
Липса на воля- това става когато едната страна се противи да сключва сделката.
Липса на предписаната от закона форма се отнася до формалните сделки. Тя се сключва или писмено, или устно. За да се докажат клаузите на договора се изисква писмен документ.
Основание за унищожение-
-Сделки сключени от лица, които при сключването не могат да разбират и да ръководят постъпките си. Това се касае за иначе дееспособни лица, които по време на сделката са били под наркотично въздействие или други подобни. Състояние под което лицето не може да ръководи постъпките си.
-Крайна нужда при явно неизгодни условия- това е когато на един субект една сделка му е неизгодна и той се отказва от нея. Това става примерно когато се продава апартамент на много ниска цена и тогава лицето се отказва от тази сделка. Когато договорът бъде признат за нищожен или унищожен, всяка страна трябва да върне на другата всичко което е получила от нея.
-Грешка, измама и заплашване- винаги когато е на лице някаква грешка може да се иска унищожение. При само една грешка с не голяма важност не е задължително унищожение, а е достатъчно само да се извърши корекция.
Когато лицето няма достатъчно знания и опит по сделката е възможно да бъде измамено. А при заплашването се действа на психиката на лицето или по други начини.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Vinum intrat, verba egredientur.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


Върни се в “Право”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта