За и против листното торене - анализ

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.

Модератор: Модератори

За и против листното торене - анализ

Мнениеот Kotkata68 на Нед Мар 23, 2008 12:12

Листното торене- ЗА и Против!

Листното подхранване е част от оптималната схема на торене, с което се постига по-пълноценно хранене на растенията. Като цяло- под влияние на листното внасяне на макро- и микроелементи се увеличават добивите и се подобрява качеството на получената продукция.
Защо ЗА листното торене?
В определени стадии от развитието си културните растения имат особено големи нужди от хранителни вещества – обикновено това са фазите на бърз растеж, натрупване на вегетативна маса и образуване на репродуктивни органи. Подхранването на растенията чрез листата в такъв момент от развитието им води до получаване на по-високи добиви.
При използваните в условията на интензивното земеделие високопродуктивни сортове износът на хранителни вещества от почвата е голям. Внесените в почвата минерални торове обикновено обезпечават нуждите на растенията от макроелементи, но микроелементите не са достатъчни, а и са в трудноусвоими форми. Затова от физиологична гледна точка комплексното листно торене при високопродуктивни сортове е особено ефективно.
Листното торене не се противопоставя на почвеното, а се разглежда като необходимо мероприятие в цялостната система на оптимално минерално хранене на растенията.
Промяната в активността на корените обяснява големия ефект върху продуктивността на подадените чрез листата сравнително малки количества от макро - и микроелементи. Освен това листното подхранване осигурява по-икономичен воден режим на растенията и дава възможност за преодоляване на физиологични смущения, причинени от неблагоприятни почвено-климатични условия:
Листното торене през вегетативните фази стимулира растежа и развитието на растенията и е предпоставка за получаването на високи добиви, а провежданото му през периода на формирането на репродуктивните органи подобрява качеството на получената селскостопанска продукция.
Как да изберем листен тор?
Най-добре усвоими и с най-добра ефективност са Комплексните листни торове. При тях макро- и микроелементите не са под формата на смес, а под формата на самостоятелни, напълно водоразтворими съединения.
Качествата на листния тор се определят от няколко критерия:
1. Постигнато е оптимално съотношение между най-важните хранителни макро- и микроелементи, без да бъдат използвани съдържащи хлор соли. Само балансираните листни торове могат да дадат траен резултат върху добива и качеството, а не само визуален- първоначално позеленяване на културата.
2. Съотношението на хранителните елементи е съобразено или с изисванията на фазата на развитието или спрямо регистрирания недостиг. Прилагането на едни и същи съотношения на хранителни елементи (т.н. универсални торове) при различни култури не е ефективно.
3. При едновременно прилагане с пестициди е добре в листните торове да се съдържат вещества, които играят ролята на прилепител. Намаленото отмиване на прилагания пестицид, ускореното му проникване, както и наблюдаваното засилване на разградните процеси повишават неговата ефективност.
4. Микроелементите трябва да са обявени като вид и като количество. Също така е много важна формата, под която се намират- тя определя усвояването им от растенията.
5. Много важно е да се убедим в резултатите от приложението на този листен тор, като оставим контрола или ако разполагаме с резултати от проведени опити и експерименти (не винаги цената е най- важният фактор при вземането на решение за избор на листен тор).
В заключение може да се каже, че листното торене не е панацея. То не може да компенсира неправилно подбрания сорт, некачествената обработка на земята, ненавременната борба с болестите и вредителите и всичко онова, което не е свършено добре или навреме, но то е необходимо и много полезно мероприятие в съвременните технологии за отглеждане на растенията.
Икономическият ефект от прилагането му надхвърля многократно средствата, изразходвани за покупката на листния тор, ако той е избран правилно и е част от технологичната схема.
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 10905
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 26039
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,209,586.70
Банка: 795,530.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Назад към Икономика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта