Тенденции и особености в развитието на външната търговия на България с вино

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с икономика, финанси, счетоводство, маркетинг.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174591
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Тенденции и особености в развитието на външната търговия на България с вино

Мнениеот Mozo » нед апр 24, 2011 01:36

Тенденции и особености в развитието на външната търговия на България с вино в годините до приемането ни в ЕС (до 2006г. включително) и след това (след 2006).


Въведение
Въпреки проблемите в аграрния отрасъл, България си остава традиционен производител на някои видове аграрни стоки. Такава стока е виното. Следва да се посочи, че вносът и износът на виното от и в страната са силно повлияни от Общата селско - стопанска политика на ЕС, което означава, че тенденциите са към различие между двете дати по отношение на вноса и износа на този продукт от страната.
Според редица исторически и археологически изследвания територията на България е възможно да е първият географски регион, където са били засадени лози и където е произведено вино. Същата област може да претендира и за собственост върху първият указ за защита на лозите, известен като първият официален закон приложен от Хан Крум. Виното играе важна роля в икономиката, политиката, религията и изобщо в бита на хората.
Сортова структура на лозята в България
Червените винени сортове заемат около 58% от площта, а белите винени сортове - 42%.
Сред червените с най-голям дял са памид – 16%, каберне совиньон, мерло – по 14%, гъмза - 4%, широка мелнишка лоза – 3% и други сред които все по-популярни стават на първо място сира, каберне фран, пино ноар, санджовезе, темпранийо, малбек, карменер, фетяска негра и др. без промишлено значение.
Сред белите с най-голям дял са ркацители – 14%, димят – 7%, червен мискет – 6%, мускат отонел – 5%, шардоне – 3%, юни блан, алиготе, ризлинг, траминер – по 1% и други, сред които по-значителни са вионие и пино гриджо, а по-интересни - марселан, пети мансенг, совиньон гри, гренаш блан и др. без промишлено значение.
Райони
Според постановление на Министерски съвет № 162/13.07.1960 г. България е разделена на пет лозаро-винарски района.
- Дунавска равнина (Севернобългарски)
- Черноморски (Източнобългарски)
- Розова долина (Подбалкански)
- Тракийска низина (Южнобългарски)
- Долината на Струма (Югозападен)

Дунавска равнина
Севернобългарският район се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Разпространени са сортовете "Мускат отонел", "Гъмза", "Каберне совиньон", "Мерло", "Шардоне", "Алиготе", "Памид" и други. Тук се произвеждат сухи бели вина, пенливи вина по класическа технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Черноморски
Тук се намират около 30% от лозята. Eсента е топла и продължителна, което е много благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. В този район са концентрирани около 53% от белите сортове грозде в т.ч. "Димят", "Ризлинг", "Юни блан", "Мускат отонел", "Траминер", "Совиньон блан", който тук дава отлично по качество грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите наши сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест.

Розова долина
Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина и има два подрайона - Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно сортовете "Червен мискет", "Ризлинг", "Ркацители", "Каберне совиньон" и "Мерло". Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт "Червен мискет" са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен, запомнящ се послевкус.

Тракийска низина
В Южнобългарския район климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се "Мавруд", "Мерло", "Каберне совиньон", "Червен мискет", "Памид" и други. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете "Каберне совиньон" и "Мавруд". Добрите вина от местния сорт "Мавруд" се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Долината на Струма
В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт "Широка мелнишка лоза", "Каберне Совиньон" и "Мерло". Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт "Широка мелнишка лоза", които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.
Използвани са материали от лозаро-винарската карта на Националната лозаро-винарска камара.
Като резултат от процеса на хармонизация на националното законодателство с изискванията на европейските регламенти от 2002 г. в България е въведен пълен контрол върху засаждането на винени сортове лози. Като способ за възстановяване на лозарския потенциал към държавния контролен орган в сектора е изграден Национален резерв от права на засаждане на винени сортове лози. С промените на националното законодателство са създадени условия за преструктуриране и обновяване на лозовите насаждения. Насърчава се запазването на разширяването на масивите, заети с традиционни български винени сортове лози.
От 2000 година насам ситуацията в българската винена индустрия започва да се променя. Според присъединителните земеделски фондове и програми като САПАРД и ФАР, много български винари и чужди инвеститори успяха да осъществят проектите си за модерни изби и лозя. Това постепенно започна да променя облика на цялата винарска индустрия и за броени години из всички лозаро-винарски райони изникнаха малки, средни и големи, отлично проектирани и добре оборудвани нови винарни. Примери за това са новите играчи като Беса Вали (Bessa Valley) в района на Пазарджик, Загрей до Първомай, Едоардо Миролио (Edoardo Miroglio) до Нова Загора, Катаржина (Katarzyna) близо до Свиленград на Югоизточната граница с Гърция и Турция, Тера Тангра (Terra Tangra), Кастра Рубра (Castra Rubra) в Харманли, Боровица и Шато де Вал (Chateau de Val) в Северозападна България и др. Заедно с други частни инвестиции във винарството, спокойно може да се каже, че облика на българското вино само за едно десетилетие драматично се промени. За съжаление негативната инерция от изгубеното доверие на клиентите и на международните пазари (най-вече английския) все още е в сила. Вероятно ще минат години преди марки като Castra Rubra, Maxxima, Santa Sarah, Hypnose, Roto, Enira, Question Mark, Chateau de Val, Minkov Brothers или Solitaire, да бъдат разпознаваеми и ценени извън България.

Целият материал:
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
ИзображениеИзображение


Върни се в “Икономика”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта