Положителното и отрицателното влияние на ЕС върху България

Реферати, есета, доклади и всякакви документи, за които няма собствен раздел.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 26053
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
пол: Жена

Положителното и отрицателното влияние на ЕС върху България

Мнениеот Kotkata68 » нед фев 28, 2010 19:30

Есе на тема:
Положителното и отрицателното влияние на ЕС върху България

Дали понякога сме се питали каква е България днес, почти две години от присъедиянването ни в ЕС?
За да си отговорим на този въпрос, който е важен за нас и за нашето бъдеще е важно да си дадем ясна представа, какво представлява България днес.
• Територия -110 879 кв. км (по този показател сме на 111-то място в света)
• Население - 7 204 687 души - или на 99 място в света
• Износ на стоки – 22.3 млрд.$ - на 69 място в света
• Внос на стоки – 35.3 млрд.$ - на 60 място в света
• Страни, в които изнасяме стоки : Турция - 11.5%, Германия -10.3%, Италия - 10.2%, Гърция - 9.1%, Белгия - 6.2%, Румъния - 4.9%
• Страни вносителки в България: Русия -12.3%, Германия -12.3%, Италия - 8.7%, Украйна - 7.2%, Турция - 6.9%, Гърция - 6.2%, Румъния - 4.5%, Австрия - 4.1%
• Стокови и парични чужди инвестиции- 45.13 млрд. $ за 2008 г.- на 48 място в света
• Български инвестиции в чужбина през 2008 г.- 1.402 млрд.$- на 63 място в света
• Телефонни стационарни постове – 2.3 млн. броя - на 56 място в света
• Мобилни телефони- 9.9 млн. телефона през 2007 г.- на 55 място в света
• Интернет-потребители -1.9 млн. (2007г.) - на 65 място в света
• Летища- 204 летища - на 30 място в света
- Жп линии – 4294 км - на 39 място в света
• Автомобилни пътища - 40 231 км - 90-то място в света
• Брой кораби в търговския флот - на 59 място в света
• Производство на електричество – 42.43 млрд. кWh (2007 г.)- на 52-ро място в света
• Пазар на стоки и услуги – 21.79 млрд.$ - на 68-мо място в света
Като прибавим и важното географско положение на България, което контролира пътищата от Европа към Близкия изток и Азия, Черно море, с което имаме 354 км морска граница, границата с Турция, се вижда стратегическата нужда на Европа, от която сме неотделима част още от VІІ век и в частност ЕС да ни припознае и присъедини, независимо от всичко онова, което е било изречено по наш адрес с негативна.
Това, което виждаха и желаеха политиците, дълго време не е могло да стане реалност поради сериозното изоставане на България в политическо и икономическо отношение.От времето през 1991 г., когато бял свят вижда един култов техен доклад, озаглавен подобаващо : „Да прекроим Европа” до днес целите на това обединение ( прекрояване) са едни и същи:
1. По-широк пазар за стоки и услуги.
2. Приток на квалифицирана работна ръка в фирми с цел засилване на икономическата им сила.
3. Достъп до природни богатства .
Европейския съюз има нужда от разширяване на фона на развитието на САЩ, Китай, Япония, Индия за да поддържа новите темпове на развитие.
Новите членове на ЕС, като България означават нови пазари, нови възможности за инвестиции, които пълнят хазните на старите членове на ЕС. От друга страна Европа става по-сигурна в политическо отношение, което би трябвало да е и в наша полза. Не е за пренебрегване, че всяка страна член на ЕС внася част от БВП, като членски внос, примерно за България това е 1.2 % от БВП.
Ние не купуваме вече военна техника и оръжие от Русия, а предимно от страните- членки на ЕС и това е тяхната печалба. Тези страни стават все по-големи наши търговски партньори. От друга страна, това все повече ще ни отдалечава от Русия и САЩ, които не искат да споделят своето превъзходство, но и пазарите им ще бъдат все по-недостъпни за нашите стоки. Трябва да имаме обаче предвид, че ЕС без Русия на практика ще означава континента Европа с два полюса и с наличие на геополитически проблеми. За България, която е силно зависима от енергийните доставки от Русия, това е важно. Ние, българите се нуждаем от близки връзки с нашата европейска цивилизация, част от която е и Русия.
Ползите на България от ЕС се изразяват в: Оживената европейска конкуренция, по-лесните и по-евтини пътувания в Европа; Увеличената ефективност на разпределение на ресурсите поради свободното движение на производствени фактори като капитал, работна ръка, технологии в рамките на една голяма икономика; Ползата от еврото като единна валута на ЕС-ниско равнище на инфлацията, прозрачност на цените, премахване разходите при обмен на валута, по-добри икономически показатели, оздравяване на публичните финанси, улесняване на международната търговия, стабилност на валутата, по-голяма интегрираност на финансовите пазари и естествено европейска идентичност, засилване на конкуренцията; България ще получава още дълги години повече пари, отколкото внася, а и членският ни внос се влива в бюджета на ЕС и отново отива за финансиране на европейски проекти и политики. Важни дейности като инфраструктура, образование, наука не могат да се реализират без евросредствата; Благоприятни възможности за образование в страните - членки на ЕС; Разширяването на достъпа до стоки и услуги и технологии ; Възможност за работа на българи зад граница в страни - членки на ЕС; Подобрена защита на правата на потребителите; Благотворно влияние върху туризма ни и пазара на недвижими имоти.
След ползите от еврочленството нека добавя и отрицателните страни: Компромисите относно еврочленството в България достигнаха до пълно подчинение?!; Загубихме 3 и 4 –ти реактор на АЕЦ”Козлодуй”( сравни с написаното по-горе и ще се убедиш); Българинът загуби част от свободата на своята трапеза и привички- ограничиха варенето на домашна ракия, ограничиха тютюнопушенето, някои чисто домошарски кулинарни произведения като шкембе-чорбата и кървавицата, бозата...; Повишеното „внимание” към малцинствата, окачествено като толерантност, се оказва нож с две остриета; Санкциите срещу държавата, която до преди 19 години беше част от СИВ и Варшавския договор от страна на ЕС не са най-адекватните. Нима ЕС е преборил корупцията сред старите страни - членки?! Примерно Италия е на първо място по недекларирани данъци, а „грешната” България е едва на трето място. Дори премиерът Бойко Борисов заподозря Брюксел, че ни спира евросредствата недостатъчно обосновано и заяви: „Ако искат страната ни да е най-корумпираната и бедна държава и ако искат да се върне тройната коалиция, да не ни връщат парите. Ние всички мерки, които те са предписали, изпълняваме, действаме...”; Изтичането на мозъци в другите страни - членки на ЕС и обезкръвавяването на България със стотиците хиляди българи, работещи зад граница и естествено плащащи данъци там; Излагането на риск на българските производители в резултат на глобалната конкуренция; Увеличаване ръста на инфлацията в България; Обезценяване на доходите;Обещаните основни европромени в държавното управление на страната не са факт и рефлектират върху евроскептицизма на българите; Увеличените акцизи по искане на ЕС върху горива, цигари, които вдигат цените им; Сравнително негативното влияние на членството ни в ЕС върху селското ни стопанство независимо от повишените субсидии в тази сфера. Присъединяването ни към ЕС предизвика допълнителна либерализация на международната търговия в областта на селското стопанство, което при нашата ниска конкурентоспособност си е чиста загуба; Някой може ли да ми посочи какви са днес националните ценности на България и какъв е националният й суверенитет?!
Видно е, че евроскептицизмът има две лица, едното е лицето на недоверието към ползите от целите на Европейския съюз и желанието да се запази националният суверенитет, а другото лице на евроскептицизма е на старите страни - членки на ЕС, които се обявяват срещу разширението на ЕС и пълната евроинтеграция. Такива страни са Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Холандия.
Дали имаме късмет, че преди глобалната финансова и икономическа криза станахме член на ЕС, е спорно твърдение. Можем със сигурност само да кажем,че отговора на този въпрос е свързан с бъдещето на самия ЕС, неговата позиция спрямо другите суперсили. Едно е ясно, че държавното управление на страната ни ще трябва да се модернизира по европейски образец, а заедно с него и нашата Конституция, правото като цяло също ще се модернизира и усъвършенства, както ще се повиши и ефективността на изпълнителната власт и съдебната власт. Нашата армия все повече ще се интегрира в НАТО с приоритет на бъдещо евентуално създаване на евросили. Все повече отделните страни, в това число и България ще губят своята национална идентичност в интерес на глобализацията.


Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!


Върни се в “Други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост