Поемата "Ралица" - анализ

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Поемата "Ралица" - анализ

Мнениеот Kotkata68 на Чет Окт 29, 2009 19:55

" Пусни сърцето силом се не взема
не е то пита , то се не ломи. "

"Ралица" е поема за българската жена.Ралица още в началото на поемата проявява най-положителните черти на девойка от народа.Макар и бедно сираче, тя не ламти за богатство.Ралица е вярна на любовното си чувство, което се отличава с чистота и непосредстженост.Не богатият Стоичко Влаха , а бедният Иво обиква тя и самос него може да бъде щастлива.
Истинското противопоставяне на образи и характери в произведението е между Ралица и Стоичко Влаха.Сблъсъкът между двамата герои е заявен и чрез важния за творбата образ на сърцето.В романтическата тардиция на сърцето се гледа като на съсредоточие на индивидуалността.В Славейковата поема този обрраз е използван многократно, Той преминава като рефрен през целия текст и се проявява винаги, когато става дума за сюжетни и емоционални обрати.В сцената на напрегнатото противопоставяне между Ралица и Стоичко спорът е относно свободата да се решава според желанието на сърцето и претенциите за властване над другия чрез управлението на неговото право на избор.
Чувстата на Ралица са подложени на изпитание , но нейната висока нравственост и здрав морал и помагат да устои на натиска.Силни и покоряващи със своята сила са думите на нейният отказ: " Пусни сърцето силом се не взема/ не е то пита , то сене ломи"
Този момент от творбата издига на най-висок педестал непокварната и неподкупна душа на българската девойка, носителка на най-чистите народни добродетели. Героинята отстоява правото си на личен избор в любовта, свободата си да обича убеждението в типично народностен дух, че любовта е единствена , неповторима.
Стоичко греши, когато смята , че е възможно да постигне насила любовта си , че е осъществимо външното вмешателство в идиличната връзка на Ралица и Иво. Подобна трактовка е несъвместима с естетико - философския мироглед на Славейков, с неговия култ към духовното извисяване на личността, с гордата й самостоятелност и независимост от света, от тълпата, от "врявата на деня". Метафората за сърцето пита осъществява връзката между фолклорно-патриахалния модел за света и модерната представа за човека.


Гюлджан Реджеб
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 7838
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 25087
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,109,689.90
Банка: 795,560.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта