PhotoScape

Всякакви програми и проблемите свързани с тях.

Модератор: Модератори

PhotoScape

Мнениеот Mozo на Пон Авг 25, 2008 16:07

Системни изисквания: Windows 98, Me, NT, 2000, XP, Vista

Официален сайт: http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

Лиценз: Freeware

Причината, поради която реших да ви запозная с PhotoScape, е умелото съчетаване на функционалност, изключително лесна и интуитивна работа със софтуера и – не на последно място – страхотни резултати. Освен всичко това програмата идва с доста богата колекция от шаблони, текстури, рамки, икони и най-различни други графични елементи, което е плюс не само за начинаещите потребители, но и за професионалистите. Определено трябва да се спомене и бързината на програмата, дори и в режима Batch Convert.

Интерфейс

Инсталационният процес е максимално улеснен и с него няма да имат проблем даже начинаещите. Въпреки че неведнъж съм ви предупреждавал да не натискате механично бутона Next, тук съвсем спокойно може да го направите. След броени секунди инсталацията приключва и приложението е готово за стартиране от иконата на работния плот или от меню Start.

Ще ви посрещне много приятен динамичен стартов екран, от който имате достъп до абсолютно всички опции на програмата. Ако случайно пък скучаете, може да разглеждате произволни снимки, които се изтеглят от www.flickr.com и се обновяват ръчно или на определени интервали. Въпреки че приложението обединява в себе си различни функционални модули, авторът е успял в много голяма степен да предложи на потребителите един унифициран и интуитивен интерфейс.

Изображение

При голяма част от модулите работният прозорец е разделен на три части. Вляво се намира навигационния панел, който освен бърз достъп до всички директории и устройства на компютъра осигурява възможност за преглед и извеждане на допълнителна информация на селектираното изображение – резолюция, размер и т.н. Основната, а и най-голяма част от работния прозорец е отделена за работен плот, върху който ще следите нанасяните промени върху съответното изображение.

Вдясно ще откриете множество менюта, сортирани по категории, които ще ви позволят да направите допълнителни или фини корекции. Тези менюта и възможности са различни и какви са те зависи изцяло от работния модул, който сте избрали. В горната част на прозореца ще откриете стандартната лента с инструменти, която тук е организирана по малко по-различен начин. Върху нея под формата на отделни табове са поставени препратки към най-често използвани модули на PhotoScape. Последният таб – PhotoScape, ви осигурява бърз достъп до стартовия екран. В другата част на лентата с инструменти ще откриете още няколко бутона. Те ще ви осигурят достъп до някои от стандартните опции на приложението, като зареждане и съхраняване на файл, копиране, смяна на езика и т.н.

Възможности

Както вече казах, програмата е разделена на няколко функционални модула, до които имате изключително лесен достъп чрез стартовия екран на PhotoScape. Модулите са 12 на брой и всеки от тях може да работи както в самостоятелен режим, така и в комбинация с някой от останалите. А ето и кои са те: Viewer, Editor, Batch Editor, Page, Combine, Animated GIF, Print, Splitter, ScreenCapture, ColorPicker, Rename и RAW Converter. Разбира се, не е задължително да използвате всички, но определено е добре да знаете с какви възможности разполагате. На следващите редове ще представя накратко предназначението на някои от тях.

• Viewer. Вече сте се досетили, че това е модулът на програмата, който ще ви позволи лесно и бързо да преглеждате колекциите си с изображения. Разбира се, освен в стандартен режим, може да разглеждате снимките си и в пълноекранен, както и в автоматичен слайдшоу режим. Също така с модула Viewer ще имате възможност да завъртате изображенията, както и да ги преименувате и изтривате. При необходимост коригирайте заеманото от работния плот пространство, както и големината на миниатюрните изображения.

• Editor. Съвсем логично, след модула за преглеждане следва модулът за редактиране. Въпреки че приложението е безплатно и на пръв поглед изглежда доста семпло, с PhotoScape може да нанасяте множество корекции и да използвате опции и инструменти, налични и при много от комерсиалните пакети. Всички инструменти се зареждат в долната част на работния плот, точно под избраното изображение. В основната лента ще откриете инструменти за завъртане на снимката в пространството – на 90 градуса, огледално, от горе на долу и т.н. Тъй като мястото е ограничено, останалите опции са групирани в четири категории, като превключването между тях става посредством табовете Home, Object, Crop, Region.

В категория Home са разположени едни от най-важните опции. От тук може да преоразмерявате изображението, да променяте контраста и наситеността. Налични са богати допълнителни менюта, от които се избират някои от предварително дефинираните профили. Разбира се, инструментите могат да работят и в свободен режим, контролиран изцяло от вас. Налични са опции като Auto Level, Auto Contrast, Sharpen, Bloom, Backlight и т.н.

Изображение

Възможно е с натискането на един бутон да промените изцяло визията на снимката, като я направите черно-бяла или в стил Old Fashioned. Ако желаете да поукрасите снимката си още, използвайте и някоя от включените над 100 рамки, които са в различни стилове. Имате възможност да коригирате и ръчно някои от параметрите. Интересна е опцията за съхраняване на списък с любими рамки, който ще ви позволи впоследствие много по-лесно да откриете това, което търсите.

Ако всичко дотук не ви е достатъчно, използвайте и филтрите, които също са повече от 100. С помощта на някои от тях определено си гарантирате уникалността на снимката. От категория Object пък може да вмъквате различни графични елементи (не само други снимки, но и различни клипартове – броят им в програмата надвишава няколкостотин!). От тук се вмъкват и допълнителни интерактивни балони, текст, най-различни символи и мн.др. С Crop може да изрязвате различни региони от снимката. Освен “свободен” режим са налични и множество предварително дефинирани профили. В категория Region пък ще откриете инструментите Red Eye, Mole и Mosaic.

• Batch Editor. Следващият модул Batch Editor позволява да извършвате и прилагате всяка от описаните дотук опции, дори и някои допълнителни, върху група от изображения. За целта е достатъчно да добавите върху работното поле избраните снимки, да селектирате и конфигурирате съответните опции и параметри и да натиснете бутона Convert All. Най-хубавото е, че може да запазвате направените от вас конфигурации и да ги използвате с други изображения.

• Page. В този режим лесно ще създавате най-различни колажи, избирайки сред над 100 изгледа, в които може да комбинирате различен брой снимки.

• Combine. С модула Combine пък ще залепите една за друга няколко снимки в различни позиции, като може да запазите реалните им размери, а също и да ги свалите до общи граници.

Вместо заключение

Тъй като за съжаление мястото, определено за статията драстично намаля, няма да описвам в подробности останалите модули на приложението. Имайте предвид обаче, че те също предлагат наистина богати възможности и си заслужава да им отделите подобаващо внимание. Програмата разполага и с мощен режим за създаване на анимирани изображения, за предпечатна подготовка, за разрязване на снимките и избор на цвят, модул за направа на екранни снимки, конвертор на RAW изображения (поддържат се всички утвърдени формати) и т.н.

Искам горещо да препоръчам PhotoScape не само на начинаещите потребители, но и на професионалистите, използващи само комерсиален софтуер. Сигурен съм, че те ще са хората, които най-добре ще оценят по-достойнство функционалността на приложението. Напълно безплатно копие на PhotoScape може да изтеглите от http://www.photoscape.org/ps/main/download.php. Имайте предвид, че е възможно да използвате софтуера и в т.нар. portable вариант.

Галин Атанасов
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 21093
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 174083
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,907,599.61
Банка: 5,487,766.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0


Re: PhotoScape

Мнениеот daniel_bonev1 на Пет Авг 14, 2009 22:11

Програмката е страхотна!Но имал и възможност да си направя фон и на тоси фон да слагам снимки (изрязани)?И още един въпрос!Как мога да изрязвам например една кола (не да я изрязвам с фона)та да я поставя на фона който съм направил!

Много ви благодаря ако споделите!
daniel_bonev1
Регистриран
Репутация: 0
daniel_bonev1 не е изградил репутация
 
Настроение: Празнуващ
Мнения: 29
Регистриран: 14 Авг 2009
Наличност: 4,375.69
Банка: 0.00
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
Блог: Виж блога (1)
пол: Мъж

Re: PhotoScape

Мнениеот Saw на Пет Авг 14, 2009 22:25

И на мен програмата много ми харесва. Върхи чудеса, има я и на български за мен това е Photoshop - Easy
Сигнатура:
Сигнално жълт до последния капиляр
Аватар
Saw
Кралят на скандала
Репутация: 426
Saw изгражда репутацияSaw изгражда репутацияSaw изгражда репутация
 
Настроение: Весел
Мнения: 5995
Регистриран: 23 Май 2009
Наличност: -97.30
Банка: 182,113.41
Местоположение: от най-ужасните ти кошмари
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Re: PhotoScape

Мнениеот Mozo на Съб Авг 15, 2009 00:01

daniel_bonev1 написа:Програмката е страхотна!Но имал и възможност да си направя фон и на тоси фон да слагам снимки (изрязани)?И още един въпрос!Как мога да изрязвам например една кола (не да я изрязвам с фона)та да я поставя на фона който съм направил!

Много ви благодаря ако споделите!


Не съм на ти с подобни програми. Нека някой, който разбира повече да сподели.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 21093
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 174083
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,907,599.61
Банка: 5,487,766.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Re: PhotoScape

Мнениеот Saw на Съб Авг 15, 2009 00:05

Свали си Collage Maker, ще ти свърши работа.
Сигнатура:
Сигнално жълт до последния капиляр
Аватар
Saw
Кралят на скандала
Репутация: 426
Saw изгражда репутацияSaw изгражда репутацияSaw изгражда репутация
 
Настроение: Весел
Мнения: 5995
Регистриран: 23 Май 2009
Наличност: -97.30
Банка: 182,113.41
Местоположение: от най-ужасните ти кошмари
Най-високи резултати: 0
Статистика на победите: 0
пол: Мъж

Назад към Софтуер

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта