Образът на едип цар

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Образът на едип цар

Мнениеот Kotkata68 на Нед Фев 20, 2011 14:20

Софокъл е един от най-валиките драматурзи в античния свят.той е провъзгласен за майстор на трагическите харектери.неговите герои се борят със съдбата си, въпреки че тя е предопределена.
В трагедията едип цар на софокъл е описана една истинска човешка трагедия в основата на която стои аполон който за да покаже недоволството си и да наложи волята си предизвиква болести и безплодие в град тива.
В началото на трагедията едип е представен като положителна личност-ползва се с уважение сред хората ,почита боговете, справедлив е.той има всичко което човек би искал , а сега новият проблем с който тр да се стправи е морът.
Едип се проявява като добър управник който е готов на всичко за да помогне на народа си . изпраща креон да се допита до царица пития в делфи какво да направят за да се избавят.с завръщането си съобщава че замята е замърсена с пролятата кърв на цар лай.едип се заклева че ще намери убиеца на предишния цар .още тук се усеща трагизмът.
С разследването на убийството се стига до първия драматичен сбълък на трагедията – между едип и тирезий който отказва да му помогне.упорството на тирезий предизвиква гнева на царя и неговото дръзко поведение.след казаната истина от гадателя че едип е убиеца, царят не иска да разбере че греши.истината е унищожителна за него.тя е източник на неговите страданаия.вторият драматичен сбълък е с креон и преповтаря този с гадателя , а той само по себе си прераства мужду йокаста и едиплграгизмът и драматизмът нарастват т.к. героите все още не виждат истината която им е пред очите . владетелят вярва в заговор срещу себе си и обивинява креон.неудържим е в желанието си да накаже предполагамия заговорник.
Накрая едип проглежда и осъзнава какво е извършил . самонакзва се тк тр да изкупи вината си за отцеубийството и инцеста.слепотата му помага са види злото в човешкия живот , разкайва се за делата си

Образът на едип има своето развитие от положителна към отрицателна изява . в крайна сметка едип не успява да промени съдбата си и софокъл внушава че тя е и до голама степен заслъжена.трагедията завършва с песента на хора за изменчивостта на човешката съдба, несигурността , непостоянното щастие ,несигурността у която ни носи живота и страданията на хората .
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 10905
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 26039
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,209,586.70
Банка: 795,530.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта