Личността на Христо Ботев

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Личността на Христо Ботев

Мнениеот Mozo на Съб Май 01, 2010 22:08

Личността на Христо Ботев

Христо Ботев е изключително сложен за тълкуване творец, възприеман е от множество поколения българи преди всичко като революционер и след това като запомнящ се поет. В него присъства често срещаното и характерно за възрожденските творци съзнание най-напред на патриот и после на творец. Публицистиката и поезията за Ботев са средства, чрез които участва в борбата за свобода, а именно тази свобода за него е пътят към разкрепостената страна на духа.
Личността на Ботев се оформя в една бурна и драматична епоха, отличаваща се с духовен подем. Годините, прекарани в Русия и времето на емигрантството оформят демократичния и борбен светоглед на автора, разпалват желанието му за народнополезна изява, чертаят пътя към житейския му подвиг и духовното му безсмъртие. Борбата за Ботев е смисъл на личностния живот, неотменен дълг към народа и висша историческа повеля.
В своите произведенията Ботев описва подбудите си към борба,въпросът за любов към отечеството и присъствието на свободен дух.В творчеството му откриваме и очертания от неговия личен светоглед.Той вижда света ценностно разделен,на ръба на морален упадък.Мнозина твърдят,че този поет е надминал историческото си време,в което е живял,аз самият трябва да се съглася с този факт.
Днес ние ставаме свидетели на начин на живот,в който семейните и множество други ценности са занемарени.Въпросът за семейството,религията и морала на хората в наши дни е поставен под съмнение,а това съмнение се крие във въпроса дали те наистина са важни и нужни.Ботев нарича “свещена глупост” една от най-важните идеи залегнали в христианството-почитанието към царя и ВЯРАТА В Бога.Тези думи ни помагат да го откроим като бунтар.Също така част от личността на Ботев можем да откроим,заложена във всяка една негова творба.Един човек,загрижен за семейството,за благото на народа,за физическата и духовна свобода,човек,който се опитва да отговори на предизвикателствата на любовта.Днес срещайки такава личност,ние бихме изразили мнение-той е странен-но все пак един обикновен човек.Поради тази причина трудно можем да намерим индивид,който за първи път да среща творчеството на Ботев,да го разбере,а и да го оцени.ТЪЖЕН Е ДОРИ ФАКТЪТ,ЧЕ ДНЕС,В ЗАБЪРЗАНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ не всеки ще спре на датата втори юни,за да отдаде почит на една от най-светлите личности в българската история.
За мен Ботев се откроява с това,че познава страните на човешкото.С простото си желание за свобода Ботев ни показва,че личността му не е нищо повече от тази на един истински човек.За дните,в които живеем,това е несъмнено нещо,което не срещаме всеки ден,а и за съжаление започваме да забравяме.
Ботев и неговият предопределен избор,значима човешка дейност,гениални идеи и значимо художествено наследство,остават незаменими в историята на литературата ни и все пак характерни за него като личност.Идеологията му се превръща в непреходни послания за българите,които са длъжни да пазят и ценят родното и общочовешкото.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18184
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170310
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,248.00
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта