Личността на Христо Ботев

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174140
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Личността на Христо Ботев

Мнениеот Mozo » съб май 01, 2010 22:08

Личността на Христо Ботев

Христо Ботев е изключително сложен за тълкуване творец, възприеман е от множество поколения българи преди всичко като революционер и след това като запомнящ се поет. В него присъства често срещаното и характерно за възрожденските творци съзнание най-напред на патриот и после на творец. Публицистиката и поезията за Ботев са средства, чрез които участва в борбата за свобода, а именно тази свобода за него е пътят към разкрепостената страна на духа.
Личността на Ботев се оформя в една бурна и драматична епоха, отличаваща се с духовен подем. Годините, прекарани в Русия и времето на емигрантството оформят демократичния и борбен светоглед на автора, разпалват желанието му за народнополезна изява, чертаят пътя към житейския му подвиг и духовното му безсмъртие. Борбата за Ботев е смисъл на личностния живот, неотменен дълг към народа и висша историческа повеля.
В своите произведенията Ботев описва подбудите си към борба,въпросът за любов към отечеството и присъствието на свободен дух.В творчеството му откриваме и очертания от неговия личен светоглед.Той вижда света ценностно разделен,на ръба на морален упадък.Мнозина твърдят,че този поет е надминал историческото си време,в което е живял,аз самият трябва да се съглася с този факт.
Днес ние ставаме свидетели на начин на живот,в който семейните и множество други ценности са занемарени.Въпросът за семейството,религията и морала на хората в наши дни е поставен под съмнение,а това съмнение се крие във въпроса дали те наистина са важни и нужни.Ботев нарича “свещена глупост” една от най-важните идеи залегнали в христианството-почитанието към царя и ВЯРАТА В Бога.Тези думи ни помагат да го откроим като бунтар.Също така част от личността на Ботев можем да откроим,заложена във всяка една негова творба.Един човек,загрижен за семейството,за благото на народа,за физическата и духовна свобода,човек,който се опитва да отговори на предизвикателствата на любовта.Днес срещайки такава личност,ние бихме изразили мнение-той е странен-но все пак един обикновен човек.Поради тази причина трудно можем да намерим индивид,който за първи път да среща творчеството на Ботев,да го разбере,а и да го оцени.ТЪЖЕН Е ДОРИ ФАКТЪТ,ЧЕ ДНЕС,В ЗАБЪРЗАНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ не всеки ще спре на датата втори юни,за да отдаде почит на една от най-светлите личности в българската история.
За мен Ботев се откроява с това,че познава страните на човешкото.С простото си желание за свобода Ботев ни показва,че личността му не е нищо повече от тази на един истински човек.За дните,в които живеем,това е несъмнено нещо,което не срещаме всеки ден,а и за съжаление започваме да забравяме.
Ботев и неговият предопределен избор,значима човешка дейност,гениални идеи и значимо художествено наследство,остават незаменими в историята на литературата ни и все пак характерни за него като личност.Идеологията му се превръща в непреходни послания за българите,които са длъжни да пазят и ценят родното и общочовешкото.


ИзображениеИзображение


Върни се в “Литература”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта