Курсов проект по хотелиерство

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с туризма.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Zeroadhesion
       
Мнения: 8118
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
пол: Мъж

Курсов проект по хотелиерство

Мнениеот Zeroadhesion » пет юни 03, 2011 11:56

П Р О Г Р А М А

ЗА

ПРОЕКТИРАНЕ НА


Апарт хотел „Mar i sol”
Изготвил:
Деница Спасова гр.Х3 фак.н. 7500
Калина Иванова гр.Х3 фак.н 7499
Диляна Маринова гр.Х3 фак.н. 7495

Проверил:
Гл.ас. Сн. Кадиева


В перспективните разработки и програми за развитие на туризма в България, южното Черноморие се приема като надежден потенциал за разширяване на морската рекреация. Привлекателните плажове, по-дългият активен туристически сезон, природните резервати, запазените фолклорни традиции, запазената природна среда привличат вниманието на все повече български и чуждестранни туристи.Отчитайки реалното пазарно търсене на апартаменти за второ жилище в атрактивна ваканционна среда, сме пристъпил към подготовка за изграждане на апартаментен комплекс.
Предназначението на апартаментния комплекс се определя главно за целите на летния ваканционен туризъм на море при удължен шестмесечен сезон от м.май до м.октомври.
1. Разположение,транспортна достъпност, състояние на инфраструктурата.

Местонахождение: Царският залив

 Разположен е на 35 км южно от международното летище в Бургас и едва на 5 км. от античния град Созопол;
 Само на 20 минути с кола от Международното летище- Бургас;
 Живописен залив разположен между древния град Созопол и частната вилна зона на Черноморец;
 На 200 м. от известния Царски плаж;
 На 300 м. от морския бряг;
 Ниска концентрация на сол в морската вода;
 17 °C средна годишна температура;
 28 °C средна лятна температура;
 25 °C на морската вода;


Инфраструктура и природни дадености

Инфраструктурата е най-важният приоретет за развитието на туристическия комплекс.
Село Черноморец се намира на 25 км. южно от град Бургас и на 8 км. преди древния град Созопол. То е древно рибарско селище, което до 1951 г. е носело името Свети Никола. Селото е едно от 70-те български селища със сертификат за уникално европейско селище, заради разположението си и забележителните си природни дадености. На тихия северен залив в курорта има чудесен плаж с невероятно красиви полегати скали, а на километър и половина на юг е заливът къмпинг „ Градина” – любимо място за сърфистите и любителите на силни усещания.
Това, което липсва, тъй като тези крайбрежни селища се развиват много динамично, е инфраструктурата. Тоест, хубави пътища, пречиствателни съоръжения, канални мрежи в новите комплекси. Това е най-важното, върху което трябва да се акцентира. Това неминуемо ще стане, защото ЕС предвижда и наказателни санкции за селищата, които не пречистват водите си и ги изливат директно, замърсявайки Черно море. А те са валидни и по конвенциите за Черно море, подписани от страната ни.

Местоположение:

Комплекс на първата линия, на 150-200 м от плажа.
Хотелът ще бъде построен на не застроена площ от 11500 кв. М. само на 150 м. от златните плажове на вълшебния Царски залив.
Той ще бъде построен на два етапа.


2. Категория, капацитет

При проектирането на комплекса са привлечени експерти и консултанти, чието компетентно мнение е взето под внимание за покриване на изискванията /по действащата наредба за категоризиране на средствата за подслон/ ,за кетегоризиране 4 звезди. Заведенията за хранене се изграждат съгласно всички санитарно-хигиенни изисквания по програма ХАСЕП*

* ХАСЕП и въобще изискавнията на ЕС относно производството и реализацията на безопасни хранители продукти нямат за цел ограничаване и възпрепятстване на търговци и производители(особено онези които да могат да продават на обединения европейски пазар).
Целта е да се защитават интересите както на консуматорите на хранителни продукти(че ще консумират безопасни такива), така и интересите на производители и търговци - в случай че се стигне до съд в резултат на реализирани продукти които са били опасни за човешкото здраве и са настъпили тежки последици..

Комплексът се състои от 80 луксозни и напълно обзаведени апартаменти, по желание на клиентите. Предлагат се студия, семейни апартаменти, и апартаменти с едно или две спални помещения,разположени на 7 етажа. Всички апартаменти предлагат великолепен изглед към морето, поради кръгообразното разположение на сградата. Има голям двор с открит и закрит плувен басейн, бар, ресторант, пъб, детска площадка, възстановителен и спа център.
Спа центърът разполага с най-модерни удобства като фитнес, спа кабина с десет процедури, 100 градусова сауна, арома сауна, парна баня, Турска баня, салон за масаж, фитнес бар и т.н.

Комплексът разполага с 50 места за паркиране, много зелени площи, конферентни зали, търговски център, детска градина, аква парк с много развлечения, голям ресторант с впечатляващ панорамен изглед към морето на втория етаж и бар на плажа. Златистият пясъчен плаж предоставя възможност за практикуване на редица водни спортове.


Хотелът е с ограничен достъп и 24 – часова охрана, организирана поддръжка на общата част и на зелените площи, предлагат се мениджмънт услуги и услуги за даване под наем, екип аниматори. Във всеки апартамент има климатична инсталация, вградена кухня с всички необходими приспособления, телефон, сателитна телевизия.

Апартаментите предлагат удобна и рационална среда на живот. Студията са елегантни и в същото време ползват пространството оптимално. Общите части са сведени до минимум. Апартаментите и студията са разположени в центъра на хотела за да се предостави лесен достъп до всички съоръжения за отмора в свободното време.


3. Експлоатационен период

“Mar i sol” ще бъде въведен в експлоатация като сезонен комплекс. Първоначалните намерения са комплексът да предлага продукти на няколко вида туризъм: летен ваканционен, инсентив, конгресен и спортно-развлекателен. В процеса на експлоатация комплексът от туристически продукти ще се оптимизира в зависимост от туристическото търсене и реалната конкуренция. Идеята е постепенно комплексът да заработи целогодишно. За това има идеални условия- природни дадености, благоприятен климат, подходяща инфраструктура и изградени удобства / конферентни зали, модерен СПА център със закрит басейн, ресторант, детска градина..../.
По отношение на предлагането, комплексът ще се специализира в предлагане да семейни почивки в активния туристически сезон, а в останалото време ще се развива конферентен туризъм, СПА почивки, „Зелени училища”, спортно-възстановителни лагери на спортни отбори.
Апарт хотелите са все още нов туристически продукт за България. Тяхното менажиране е различно от това в стандартните хотели, поради факта, че всеки апартамент има собственик с чиито изисквания / особено по отношение на ценообразуване и период на предлагане/, ръководството е длъжно да се съобразява.
4. Цел на управлението на комплекса

Целта на управлението на апартаментния хотел е постигането на оптимални икономически резултати в неговата експлоатация чрез:

 Предоставяне на качествен туристически продукт,отговарящ на категория, не по-ниска от 4 звезди;
 Повишаване заетостта на легловата база при спазване на оптимално съотношение качество/цена;
 Уплътняване на разширин туристически сезон от 6 месеца чрез рекламно налагане и трайно присъствие на туристическите пазари;
 Нарастване дела на приходите от допълнителни услуги чрез разширяване обхвата и по-пълно използване функционалността на туристическата инфраструктура;
 Непрекъснато оптимизиране на експлоатационните разходи чрез въвеждане на технологични и организационни подобрения.

5. Сегментация на търсенето и профил на продукта

Сегментация на търсенето
Основни тенденции в потребителското търсене
 Откроява се тенденцията сред потребителите - търсене на най-добрата сделка, което в най-често е включен ценови компонент. Експертите на СОТ предвиждат, че този натиск от страна на потребителите ще изостри конкуренцията както между различните дестинации така и между компаниите, които предлагат туристически услуги. В бъдеще печеливши ще бъдат местата, които предлагат алтернативи на масовия туризъм на конкурентни цени;
 Туристите продължават да пътуват на по-кратки разстояния, правейки по- чести пътувания, но като цяло търсенето на далечни дестинации се очаква да нарасне през 2008;
 Наблюдава се все по-силно изразено индивидуализиране на пътуванията, на което туристическите оператори реагираха с въвеждането на услугата “do-it-yourself”. Тази услуга се базира на ниски цени на самолетните билети и на гъвкавите възможности на Интернет;
 Ръстът на търсенето на евтини самолетни компании е безпрецедентно и ще се запази поради появяването на нови самолетни компании в различни регони на света, както и поради факта, че потребителите тъсят най-изгодната сделка;
 Интернет набира все по-голяма популярност при търсенето и планирането на ваканционни дестинации. В резултат се очаква да продължи тенденцията за правене на резервации в последния момент last minute bookings;
 Тенденцията за индивидуални пътувания се характеризира с търсене на уникални преживявания и има два основни параметъра. Единият е съществуването на голяма база информация за предлаганата дестинация, а другият – изключително добра инфраструктура вътре в страната, която може да осигури безпрепятствен достъп до различните туристически атракции;
 Търсенето на преживявания т.е. палитрата от определени дейностти предлагани на място става все по-важна при избора на дестинация;
 Увеличава се броят на туристическите пътувания през една календарна година за сметка на намаляване на тяхната продължителност;
 Не на последно място идва и хибридният турист – търсещ едновременно лукса на пет-звезден хотел и евтин полет. Новият вид туристи стават све по-малко лоялни към дадена дестинация или продукт, те са изцяло водени от “най-добрата сделка”.

Анализ на българския туристически продукт
Предимства
 България е позната като привлекателна дестинация за летни и зимни почивки ;
 Предлаганият продукт е с добро качество и на конкурентна цена;
 Красива и чиста природа, море и естествени плажове, богато културно-историческо наследство;
 Мек климат с умерено високи температури през лятото ;
 Черно море е с ниска соленост, плажовете са със ситен пясък
 добри условия за детски отдих;
 Налице са вече утвърдени световно известни български курорти
 добра българска кухня и вино;
 Географска близост с основните целеви пазари и удобни транспортни връзки, вкл. наличие на естествена транспортна връзка – р. Дунав
Слаби страни
 Моноструктура на предлагания продукт и слабо развита инфраструктура във вътрешността на страната – обслужване на летища, митници, пътища, всевъзможни такси за автомобилен транспорт и пр.;
 Недостатъчно високо ниво на услугите /хотели, ресторанти, крайпътни заведения и др./
 Налице е диспропорция – концентрация на контингент на морето и неусвоен туристически ресурс във вътрешността на страната;
 Изостава развитието на съвременни информационни технологии и резервационни системи;
 Липса на туристически офиси на България на основните ни международни пазари ;
 Все още неизчистен имидж на “евтина дестинация”, включващ елемент на “ниско качество на ниски цени”;
 Имидж на “балканска страна”, включващ негативните асоциации с това понятие като неуреденост, недостатъчна хигиена, нестабилност и висока престъпност.
Възможности
 Разширяване на спектъра на предлаганите продукти с цел целогодишен туристически поток:
- морски почивки – обиколни маршрути с посещение на манастири, винарски турове, и други специализирани турове;
- хоби и приключенски туризъм
 Утвърждаване на България като популярна дестинация за културно-познавателен туризъм;
 Географската близост дава възможност за популяризиране на уикенд-почивките в България;
 Подобряване на предлагания продукт по р. Дунав ;
 Подобряване на квалификацията и уменията на заетите в туризма.
Потенциални опасности
 Икономически и законови промени, които могат да доведат до повишаване на цената на предлагания туристическия продукт и загуба на конкурентни позиции и клиентела;
 Масирани кампании на конкурентни дестинации, предлагащи почивки с много големи намаления; силни кампании на конкурентни дестинации като Гърция, Турция, Хърватска;
 Поради оскъдните средства за реклама, страната да не успее да създаде дълбочинна рекламна кампания, което от своя страна ще й попречи да се възползва от наплива от туристи стимулиран от международното икономическо стабилизиране.


Настоящи пазарни сегменти

 84 % от всички туристи са чуждестранни;
 87% от туристите са организирани;
 85% от реализираните нощувки са в периода от м.юни до м.септември;
 Доминира морският ваканционен туризъм.

Туристическото търсене се определя като търсене от туристи с нисък социален статус,ниски платежни възможности и ниска потребителска куртура.
Съгласно предложената стратегия за развитие та туристическия отрасъл до 2013 година, следва Българското Черноморие да се утвърди като:
 Дестинация от световна класа;
 Дестинация с устойчива околна среда, историческо наследство,съвремнна култура, туристическа индустрия, гостоприемно население и удовлетворени туристи.
 Дестинация постигаща значими икономически и социални ползи от туризма в дългосрочен план.*1


Профил на чуждестранния турист в България
Средностатистическия чуждестранен турист в България е на 37 години и това не е първата му ваканция в страната ни. Харесва българската кухня, напитки и гостоприемството на хората. Тъй като оценява по достойнство българската природа и плажовета по Черноморието, предпочита стационарната почивка в българските морски курорти и нощния живот пред културно – историческите маршрути.2*
Представително проучване, поръчано от Държавната агенция по туризъм (ДАТ), проведено в разгара на летния туристически сезон сред 3000 чуждестранни гости на страната ни. Сред тях преобладават туристите от съседните балкански държави – Русия,Германия,скандинавските страни,Западна и Източна Европа.
Оказва се,че 81% от анкетираните остават удовлетворени от почивката си в България. Същевременно около 17 на сто от запитаните са заявили, че туристическият ни продукт не е достатъчно добре познат в чужбина. При избора и на България като туристическа дестинация, главна роля са изиграли мнения и препоръки от роднини и приятели.
Интересен е фактът, че един от всеки 4-ма чуждестранни летовници посещава страната ни за 4-ти път.
Най-любознателни са руските туристи, които отделят най-много време и средства за допълнителни екскурзии и забавления.
Като цяло чужденците предпочитат удобствата на 3- 4 звездните ни морски хотели. Наблюдават се и 3,1% , предимно английски туристи, които отсядат в закупени от тях имоти или в н.нар. apartment houses по нашето Черноморие.

*1 По изследвания на агенция НОЕМА


6. Проектиране на вътрешноустройствените зони

Обща информация:

 Хотелска част / студия, едностайни и двустайни апартаменти/;
 Рецепционен блок / приемно фоайе, лоби бар, стая за багаж, санитарни помещения;
 Сервизни помещения – офиси за камериерките на всеки етаж,складове за консумативи и препарати, за чисто и мръсно бельо;
 Два входа-централен(за гостите) и стопански (за персонала)
 Два панорамни асансьора и един стопански асансьор
 Перално стопанство;
 Външен басейн с джакузи;
 Детски плувен басейн;
 Съблекални;
 Възстановителен и заздравителен център;
 Стаи за масаж;
 Паркинг с 50 места за паркиране;
 Зелени площи;
 Конферентни зали;
 Търговски център;
 Аква парк с плувен басейн;
 Голям ресторант с впечатляващ панорамен изглед към морето на втория етаж и бар на плажа;
 Сервизни и складови помещения / съблекални с душове за персонала, складове за хранителни продукти, напитки и консумативи/;
 Комплексът е с ограничен достъп и 24 – часова охрана;
 Предлагат се мениджмънт услуги и услуги за отдаване под наем.

Хотелът следва най-модерните тенденции в развитието на ваканционните жилища – рационално разпределени самостоятелни пространства на около 36 кв.м.
 Най-изгодна инвестиция
 Атрактивни удобства за туристите
 Отделни спалня и хол с удобен диван и телевизор.

Откритите пространства подсилват средиземноморското усещане за свобода и приключения. Над 80 % от апартаментите гледат към прекрасния Царски залив.
 Всички студия могат да бъдат обзаведени според дизайнерски стил – тъмна дървена мебелировка, дъбов паркет, ленен текстил.
 Гледка към прекрасния Царски залив
 Безжичен интернет, сателитна телевизия и противопожарна система
 Климатични инсталации
Всички апартаменти ще бъдат напълно обзаведени с първокачествени кухненски уреди от водещи фирми.
 Абсорбатори за всяка кухня
 Модерна и луксозна мебелировка
 Удобно разположение на елементите в кухнята
 Всички материали са съобразени със специфичния морски климат.
Душ-кабината е удобна и е разположена възможно най-далеч от умивалника, което прави възможно ползването на банята от двама души едновременно.
 Удобна и лесна за почистване
 Отлично качество на керамичните плочки
 Вентилационна система
 Материали от Испания
 Слънчеви батерии, намалящи разходите за ел.енергия през лятото.

Зона за пребиваване
“Mar i sol”: апартаменти с 1 и 2 спални


Тази част от комплекса се състои от над 80 луксозни апартамента. Всеки от тях е конструиран така, че напълно да спази изискванията на туроператорите. Всички материали идват с минимум 10-годишна гаранция, а всички изолации са съобразени със специфичния климат.

Комплексът предлага елегантни апартаменти с 1 и 2 спални. Те са за хора, ценящи удобствата и лукса, осигурен от обширните пространства.


Студия

Студията са проектирани като малки апартаменти за двама. Търсена е максимална функционалност. Студиото се състои от антре, всекидневна, кухня с трапезария, спалня и баня с тоалетна, тераса.

Семейни апартаменти

Проектирани са също за максимална функционалност и се състоят от антре,всекидневна, трапезария с кухня, баня с тоалетна, тераса.
Модерният дизайн и съчетаните материали на обзавеждането в кухнята и трапезарията допълват есенциалността на мястото в апартамента. Подовете са покрити с теракота, а мебелите са направени от светлокафяв буков материал, изцяло в средиземноморски стил. Функционалност е ключовата дума в студията.
Останалите жилищни помещения са с ламинирани паркет, а стените - с термо и звукоизолация. Това създава уютна атмосфера, независима от външните условия. Мебелите са от същия светъл дъб, както и в трапезарията и кухнята.
Банята и тоалетната предлагат луксозен дизайн и добра функционалност. Хидроизолация, теракота, испански фаянс.

Апартаменти с една спалня

Апартаментите с едно спално помещение се състоят от предверие, всекидневна и трапезария с кухня, спалня, баня с тоалетна, тераса. Проектирани са по такъв начин, че четирима души свободно могат да използват жилищната площ, наслаждавайки се заедно на уютната атмосфера. До спалнята има баня с тоалетна. Използвани са хидроизолационни материали. На пода и стените е поставена теракота.
Мивката, тоалетната и ваната са направени от испански фаянс.
В изчистен, но елегантен стил, спалнята предлага тихо и луксозно място за отдих. Стените са звуко и термо изолирани а подът е покрит с ламиниран паркет. Мебелите са от светлокафяв бук и запазват дизайнерската линия на апартамента. В спалнята има две единични легла, които могат да бъдат съединени. Вътрешният дизайн се довършва от регулираща се осветителна система, просторен гардероб и две нощни масички.


Апартаменти с две спални

Апартаментите с две спални помещения са разкошни жилища, предлагащи най-прекрасната гледка, проектирани са по такъв начин, че шестима души свободно могат да използват жилищната площ. Апартаментите имат голяма луксозна спалня, а до нея баня. Телевизорът е поставен така, че да може да се гледа и от трапезарията и от всекидневната.
В изчистен, но елегантен стил, двете спални помещения предлагат тихо и луксозно място за отдих. Стените са звуко и термо изолирани и подът е покрит с ламиниран паркет. Мебелите също са от светлокафяв бук и запазва дизайнерската линия на апартамента. В спалнята има две единични легла, които могат да бъдат съединени.Зона за хранене

В ресторант “Mar I sol” ще се търси много високо ниво на обслужване на клиентите, както и богато разнообразие на асортимента.
Менюто ще включва както напитки – алкохолни, безалкохолни и алкалоидни, така и приятно поднесена храна – салати, специалитети на скара, пържени и печени ястия, както и традиционни ястия от българската национална кухня.Ежедневно ще се изготвя обедно меню с поне 3 вида супи, готвени ястия и десерти. Ще бъде внимателно изготвена винена листа, за ценителите на хубавото вино.Обслужващият персонал ще включва трима бармани и поне седем сервитьора на смяна.
Категорията на ресторанта е “четири звезди” – заведението е луксозно, то успешно се вписва в нестандартния интериор на комплекса.Персоналът е добре обучен и любезен, обстановката е приятна. Храната е добре приготвена и приятно поднесена. Обслужващия персонал е непрекъсната на разположение, без да се натрапва.Ресторантът е достатъчно просторен но умело сепариран и аранжиран. Усещането е за лукс, съчетан с домашен уют. Осветлението е дискретно, но достатъчно. Търговската зала и изпълнена с декоративни и екзотични растения. Част от тях естествено оформят самостоятелни сепарета и създават усещане за спокойствие и релакс. Невероятното усещане се подсилва от прекрасната гледка към необятната морска шир.Търговската зала на ресторант “Mar I sol” е обзаведена с маси за 2, 4 и 6 човека. Масите са направени от дърво, но не масивно, което дава възможност / при необходимост/ от бързо и лесно пренареждане на местата.Столовете са с луксозна тапицерия с меки тонове. Цветовете на тапицерията са различни, но добре съчетани. Това разнообразие дава възможност за обособяване на отделни „сепарета” и внася допълнително светлина и артистичност. Залата разполага със стационарен модул за блок маса, за изхранване на закуска. Вечерята е на свободна консумация. В единия край на търговската зала, в близост до кухненския блок е разположен открит бюфет във формата на подкова. Той е снабден с всички съвременни удобства за бързо обслужване – достатъчна площ,поставки за инвентар, разнообразна посуда за различните видове напитки, както и машини за миене,хладилни витрини, ледогенератор.Кухненския блок е изграден съобразно всички изисквания на ХАСЕП. Достатъчно просторен, той е снабден с всички съвременни машини и съоръжения за съхранение, приготвяне и поднасяне на храна. Обслужващия персонал се състои от гл.готвач, помощник готвач/водач на смяна/. Двама готвачи съответно. Топла и студена кухня и две миячки. При необходимост се сформира междинна смяна от още двама служители за подготовка на закуска и/или вечеря.
Във фоайето на хотела е разположен лоби-бара с 50 седящи места.Той е с модерен интериор и атмосфера създаваща комфорт,доброжелателност и гостоприемство,както за делови срещи,така и за отдих и развлечение.Масите са изработени от дърво като плотовете им са от рисувано стъкло и са предвидени за 2,4,6 човека.Разделен е на зона за пушачи и непушачи.Барът е с овална форма с 10 седящи места.Предлага се богат асортимент от български и вносни напитки,топли закуски и ядки.Обслужващият персонал се състои от двама бармани и две сервитьорки на смяна.


Зона за обслужване

Пълна гама от спа процедури

“Mar I sol” ще развива уникален възстановителен и оздравителен център, който ще предлага пълен набор от спа услуги.Балнеоложките услуги ще привличат хора и през зимата, което ще направи “Mar I sol” целогодишен комплекс.

Възстановителният център ще бъде изграден на ниво -1 с вътрешна градина и водни виадукти. Центърът ще има оздравителен бар и директен достъп до външните бар и градина. Специално проектираната разкрасителна зона ще осигури козметични процедури за дамите.


Алтернативна медицина като подарък
Искате да изненадате любим човек, но не знаете какъв подарък да му изберете?
Незабравими ваканции, алтернативна медицина и терапия, тонизиращи часове в спортния салон – всичко е възможно. Просто изберете терапия от богатия асортимент и ние ще ви изпратим талон, който да подарите. Всички процедури могат да бъдат уговорени индивидуално.
Това е една наистина добра идея!Административна зона

Рецепционният блок е разположен в дясната част на приемното фоайе, непосредствено до централния вход.Рецепционният плот е с елипсовидна форма, полуотворен към лоби бара. Разполага с две работни места, оборудвани с компютър.Рецепцията, заедно с обслужващия персонал са лицето на хотела. По тази причина дизайнерите са положили доста усилия за да я превърнат в едно малко произведение на изкуството, като същевременно са я снабдили с всичко необходимо за бързо и качествено обслужване на гостите. Осветлението е дискретно, но достатъчно. Информационното табло с пиктограми е поставено на видно място.Цялата рецепция е потопена в естествени зелени растения, умело аранжирани. Върху плота е поставена книга за препоръки и рекламации, както и цените за нощувки и допълнителни услуги предлагани в хотела. Пред погледа на гостите са и три броя часовници, показващи времето в България, Русия и Великобритания.Таблото с ключ картите е на удобно за администраторите място, но недостъпно за самообслужване. Индивидуалните сейфове за съхранение на ценности са разположени зад рецепционния плот. В непосредствена близост до рецепционния блок се намира стая за почивка на администраторите. В нея е поместена и телефонната централа. Интериорното решение е толкова умело изпълнено, че движението между рецепция, лоби бар, стая за багаж и сервизни помещения, се извършва леко и безпрепятствено. Докато чакат обслужване на рецепция, гостите могат да получат напитка, или чаша кафе. Могат да се разположат удобно в разкошната мека мебел с която е обзаведен Лоби бара и да погледат телевизия. Просторното фоайе би могло / при голям трансфер/ спокойно да поеме 80-100 човека едновременно.Това създава голямо удобство за гостите и спокойствие за обслужващия персонал. При необходимост фоайето и Лоби бара биха могли да се пренаредят за коктейлно мероприятие.
Навсякъде в хотела има осигурена безжична интернет връзка.
Хотелът разполага и със Спомагателна и Техническа зона-Това са всички складови и сервизни помещения от различен характер.Всички зони са взаимно свързани от системата за вътрешни комуникации,състояща се от входове,коридори,стълби и асансьори.
Съществува система за безопасност като превантивна мярка срещу кражби и пожари и други рискове съществуващи по време на пребиваването на гостите.Изградена е система за наблюдение.


7.Заключение
Основно направление в мениджмънта на комплекса ще бъде оптимално използване на студията и апартаментите и на изградената туристическа инфраструктура за повишаване на заетостта и приходите от една нощувка. За реализиране на тази маркетингова цел ще се разработва и провежда гъвкава ценова и рекламна политика на апартаментния комплекс, като ще бъдат използвани широките делови контакти и опит на водещи български и чуждестранни туроператори.
Изграждането на съвременен апартаментен комплекс, предлагащ разнообразни туристически услуги и полифункционална база ще бъде съобразен с търсенето и потенциала на курорта.
Продуктовата политика ще бъде насочена към повишаване качеството и разнообразяване на предлаганите туристически услуги в апартаментния комплекс. Това е свързано преди всичко с отличното поддържане на материалната база, прилагане на съвременно технологично оборудване и обзавеждане, сигурност и конфорт на гостите и високо професионално обслужване от страна на персонала. В завършен вид комплексът ще бъде конкурентноспособен в сравнение с аналогични комплекси в региона.
В комплекса ще се предлага богата гама допълнителни мероприятия:
Екскурзии при неподходящи за плаж природни условия, посещения на интересни обекти, културни мероприятия,участие във фолклорни празници и др. Комплексността на предлагания туристически продукт и специфичната атмосфера в хотелския комплекс ще привлича отново веднъж посетилите го, което ще бъде и най-добрата реклама за него.
Съдържание

1.Разположение,транспортна достъпност, състояние на инфраструктурата.

2.Категория, капацитет

3. Експлоатационен период

4.Цел на управлението на комплекса

5.Сегментация на търсенето и профил на продукта

6.Проектиране на вътрешноустройствените зони

7.Заключение
8.Приложения


Използвана литература

1.Дъбева Т.-„Хотелиерство и ресторантьорство” (първа част)
2.Кадиева Сн.-„Технология на обслужването в хотела”
3.Лекции по дисциплината „Хотелиерство”
4. Наредба за категоризация на ЗП
5.www.tourism-government.bg

6.www.tirs.net

7.www.bhra-bg.org
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Vinum intrat, verba egredientur.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


Върни се в “Туризъм”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта