КОПРИНАТА - лека като пеперуда, скъпа като злато

Интересни факти и събития, на които попаднахме в мрежата или чуваме по медиите.

Модератор: Модератори

КОПРИНАТА - лека като пеперуда, скъпа като злато

Мнениеот Kotkata68 на Пон Авг 18, 2008 12:58

Изображение Китайците пазят тайната на производството й повече от 2600 години и така тя се превръща в един от свръхсекретните продукти на човешката цивилизация.

Произходът й бил толкова ревниво крит от света, че през 70 г. пр. н. е. римският историк Плиний пише: „Коприната се получава от мъха на листа с помощта на вода." Византийците преодоляват невежеството на Европа по класическия начин - вербуване на мисионери и кражба, или както казваме днес - икономически шпионаж.

Приказни легенди и археологически доказателства

Тайната, пазена почти 30 века, създава множество митове за скъпоценната тъкан. Един от тях описва как веднъж съпругата на първия от легендарните императори Хуанди - Си Линшъ, управлявал Китай преди около 5000 години, отмаряла под черничево дърво и пиела чай. Случайно в купичката й паднала копринена буба. Височайшата дама се загледала и забелязала, че от пашкула в горещата течност започнали да се размотават фини нишки. Така й хрумнало, че от тях могат да се правят конци и да се тъче плат.

Независимо дали преданието за случайното откритие на императорската жена е исторически факт или не, през 1927 г. археолози откриват бубен пашкул в почвата край Жълтата река, който датират около 2600-2300 г. пр. н. е. По-късно са намерени и рисунки на буби и инструменти за тъкане на коприна на възраст 6000-7000 години, което изпраща свилопроизводството още по — далеч във времето.

Друга легенда разказва за вълшебен кон, който можел да лети и да разбира езика на хората. Веднъж стопанинът му заминал и дълго време не се завръщал. Дъщеря му толкова тъгувала, че била готова на всичко, само и само старият човек да се прибере у дома. Един ден се заклела пред коня, че ще му стане жена, ако й помогне да намери баща си. Вълшебното животно успяло да го доведе жив и здрав вкъщи, но мъжът се разлютил, когато разбрал за клетвата на дъщеря си. Убил го и му одрал кожата. И тогава станало чудо - кожата грабнала момичето и го отнесла високо в небето. Летели дълго и надалеч. Накрая се приземили под едно дърво. Девойката го докоснала и в същия миг то се превърнало в копринена буба, от която момичето започнало да тъче фина, но здрава нишка. Тя била израз на истинската й силна любов към вълшебния кон.

Дългият път на свилената нишка, която все пак обвила земното кълбо

В древен Китай копринарството било чисто женска работа. Самата императрица откривала новия сезон за отглеждането на буби и производството на коприна, който траел 6 месеца. Процесът бил държавна тайна и който я разкриел, го грозяло смъртно наказание. В началото само императорът, неговото семейство и висшите служители в двора можели да се обличат в коприна. С времето станала достъпна и за „простосмъртните", започнала да се използва и за украса, вместо хартия за писане, за въдичарски корди, дори за музикални инструменти. Превърнала се и в разплащателна единица. Селяните плащали данъците си в зърно и коприна, заплатите на чиновниците били в коприна, давали я и като награда за заслуги.

Дошло и времето да тръгне по света. Династията Западен Хан първа започва да „върти" външна търговия със скъпоценната тъкан, за която чуждоземците плащали баснословни суми. Така процъфтява известният Път на коприната. Европейците се запалили толкова много по невижданите по техните земи копринени изделия, че ги оценявали по-скъпо от златото. Говори се, че Римската империя била заплашена от фалит поради огромните разходи за внос на коприна (цената й била тежината й в злато). Затова била въведена забрана за тази търговия. Аристократите обаче били така запленени от великолепната тъкан, че бързо вдигнали ветото. Великият мореплавател Христофор Колумб обещал на своите моряци, че който пръв открие нов континент, ще получи риза от коприна.

През 550 г. от новата ера византийският император Юстиниан отказал да плаща скъпо и прескъпо за вноса на ценната тъкан. Заръчал да бъде разкрита тайната на производството й. За целта били вербувани двама персийски монаси и изпратени със секретната мисия в Китай. Две години по-късно те се завърнали в Константинопол с ларви на копринени буби и семена от черничеви дървета, скрити в кухините на бамбуковите им бастуни. Така древният икономически шпионаж пренесъл майсторлъка на копринарството извън родината му. То се превърнало във важен селскостопански отрасъл в много държави.

България е била трета в света по производство на пашкули

До 70-те години на миналия век страната ни се нареждала на трето място след Япония и Корея. Благоприятните климатични условия в южните райони осигурявали храната на копринените буби - черницата, която растяла успешно. Години наред българските пашкули били изкупувани от търговци от Одрин, Солун, та дори и от Италия и Франция.Източник: chudesa.net
Сигнатура:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Репутация: 7878
Kotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутацияKotkata68 изгражда репутация
 
Мнения: 25106
Регистриран: 30 Ное 2007
Наличност: 1,111,112.20
Банка: 795,560.60
Най-високи резултати: 3
Статистика на победите: 0
пол: Жена


Re: КОПРИНАТА - лека като пеперуда, скъпа като злато

Мнениеот Mozo на Пон Авг 18, 2008 13:17

Бяхме и трети по производство на компютри и четвърта космическа сила и...
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18134
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170260
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,811,589.30
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Любопитно!!!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: rado84 и 1 госта