Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
-
- Глобална котка-идиотка
- Мнения: 29946
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
- Репутация: 58101
- пол: Жена
Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Елитните майстори готвачи от най-добрите световни ресторанти вече мерят сили в нова дисциплина – умението да увенчават трапезата с истински скулптурни шедьоври от плодове и зеленчуци.
Тяхното изкуство – карвингът, днес е най-модната форма на висшия пилотаж в кулинарията. Не е случайно, че нито една специализирана изложба не минава без демонстрация на необикновени резбовани композиции от плодове и зеленчуци. И макар че те не се съхраняват като каменните и дървените с векове, заслужават не по-малко възхищение.
Името на това изкуство е английско („carvе“ означава “дълбая с длето”), но този вид вид художествената резба възниква преди много столетия в Югоизточна Азия. За удивително преобразените в най-различни фигурки зеленчуци и екзотични плодове съвременният свят обаче е задължен преди всичко на Тайланд.
Разказват, че там на Кралските празници по време на последното за годината пълнолуние по реката пускали да плуват фенери. През 1364 г. организаторката на събитието Нанг Напомас украсила своя фенер с различни изящно резбовани плодове. Отдалеч той приличал на огромна лилиия, приютила птици и други животни.
Крал Фра Руанг останал така възхитен от произведението й, че заповядал всички знатни дами в двореца да се учат на това изкуство. От Тайланд карвингът се разпространява в Китай и Япония. Днес той е част от националното наследство на тези страни. Там ваятелското умение от векове се предава по наследство от поколение на поколение, а много от тънкостите и техниките и досега се държат в строга фамилна тайна. Дори инструментите за резбоване често се изработват по индивидуален проект само в един екземпляр.
Китайският и японският карвинг си приличат по много от методите на работа. В тези школи често се използват шаблони и изрезки, опростяващи резбоването. Преобладават фигурите на хора, животни и бойни сцени. С йероглифи се оформят поздравителни надписи. Да се овладее това изкуство не е толкова трудно, но специалистите признават, че то е лишено от изтъчнеността и изискаността на тайландската школа.
В държавната символика на тази страна постоянно присъства орхидеята и не случайно орнаментите в карвинга са най-често цветя. Композициите се изрязват ръчно със специални ножове и резци и по красота и съвършенство просто нямат равни.
Днес резбованите плодове и зеленчуци правят празнична и всекидневната семейна трапеза и дори по-непретенциозните към храната оценяват колко е приятно да се хапне не просто пекинско зеле, а хризантема от него.
А защо обикновеният картоф да не се превърне в красива роза? Или тиквичката - в лале, а ябълката – в грациозен лебед? Лимони и грейпфрути пък могат да станат рибки, плаващи в ароматизираните води на кристална гарафа.
Гирлянди от тиквички по края на чинията и кокичета и маргаритки от моркови успяват да накарат и най-злоядото дете да хапне с удоволствие зеленчука...
От Азия карвингът си проправя път и на Запад, където отварят врати специализирани школи за обучение. Първите стъпки в изящното изкуство започват с нещо по-просто. Красиво изрязаната кора на изгребания портокал например става за салатиера или чашка за сладолед. Издълбаната вътрешност на ананаса може също да се замени със салата, сладолед или ориз, от папаята пък за целта се изрязва ефектна ладийка. С малко фантазия и умение дините се превръщат във фини кошнички за плодови салати. От парчета папая и ананас лесно се оформят различни листа и цветчета.
Основно изискване за създаването на карвинг шедьоври е качественият набор от инструменти. Едно от най-важните условия пък е тяхната острота. Затова направете проверка още при покупката. Добре наточеният режещ инструмент, произведен от качествена стомана, цепи хартия гладко от край до край, “като масло”, само с едно движение и без усилие.
Вече не е трудно да се превърнете в изкусен ваятел и у нас. Ако решите да се занимавате с карвинг дори само за удоволствие, следете следващите броеве на сп. “Кулинарен журнал”. В тях участникът в българския отбор по карвинг – Мариян Костов, главен готвач на парк хотел “Голдън Бийч” (Златни пясъци), ще обяснява принципите на това изкуство. Той съветва да не се притеснявате, че в началото ще сте неопитни и фигурките няма да се получават както желаете - днес на масата си ще имате цветче, а утре цял приказен букет.
Източник: Кулинарен журнал
Прочетено: 18408 пъти
Тяхното изкуство – карвингът, днес е най-модната форма на висшия пилотаж в кулинарията. Не е случайно, че нито една специализирана изложба не минава без демонстрация на необикновени резбовани композиции от плодове и зеленчуци. И макар че те не се съхраняват като каменните и дървените с векове, заслужават не по-малко възхищение.
Името на това изкуство е английско („carvе“ означава “дълбая с длето”), но този вид вид художествената резба възниква преди много столетия в Югоизточна Азия. За удивително преобразените в най-различни фигурки зеленчуци и екзотични плодове съвременният свят обаче е задължен преди всичко на Тайланд.
Разказват, че там на Кралските празници по време на последното за годината пълнолуние по реката пускали да плуват фенери. През 1364 г. организаторката на събитието Нанг Напомас украсила своя фенер с различни изящно резбовани плодове. Отдалеч той приличал на огромна лилиия, приютила птици и други животни.
Крал Фра Руанг останал така възхитен от произведението й, че заповядал всички знатни дами в двореца да се учат на това изкуство. От Тайланд карвингът се разпространява в Китай и Япония. Днес той е част от националното наследство на тези страни. Там ваятелското умение от векове се предава по наследство от поколение на поколение, а много от тънкостите и техниките и досега се държат в строга фамилна тайна. Дори инструментите за резбоване често се изработват по индивидуален проект само в един екземпляр.
Китайският и японският карвинг си приличат по много от методите на работа. В тези школи често се използват шаблони и изрезки, опростяващи резбоването. Преобладават фигурите на хора, животни и бойни сцени. С йероглифи се оформят поздравителни надписи. Да се овладее това изкуство не е толкова трудно, но специалистите признават, че то е лишено от изтъчнеността и изискаността на тайландската школа.
В държавната символика на тази страна постоянно присъства орхидеята и не случайно орнаментите в карвинга са най-често цветя. Композициите се изрязват ръчно със специални ножове и резци и по красота и съвършенство просто нямат равни.
Днес резбованите плодове и зеленчуци правят празнична и всекидневната семейна трапеза и дори по-непретенциозните към храната оценяват колко е приятно да се хапне не просто пекинско зеле, а хризантема от него.
А защо обикновеният картоф да не се превърне в красива роза? Или тиквичката - в лале, а ябълката – в грациозен лебед? Лимони и грейпфрути пък могат да станат рибки, плаващи в ароматизираните води на кристална гарафа.
Гирлянди от тиквички по края на чинията и кокичета и маргаритки от моркови успяват да накарат и най-злоядото дете да хапне с удоволствие зеленчука...
От Азия карвингът си проправя път и на Запад, където отварят врати специализирани школи за обучение. Първите стъпки в изящното изкуство започват с нещо по-просто. Красиво изрязаната кора на изгребания портокал например става за салатиера или чашка за сладолед. Издълбаната вътрешност на ананаса може също да се замени със салата, сладолед или ориз, от папаята пък за целта се изрязва ефектна ладийка. С малко фантазия и умение дините се превръщат във фини кошнички за плодови салати. От парчета папая и ананас лесно се оформят различни листа и цветчета.
Основно изискване за създаването на карвинг шедьоври е качественият набор от инструменти. Едно от най-важните условия пък е тяхната острота. Затова направете проверка още при покупката. Добре наточеният режещ инструмент, произведен от качествена стомана, цепи хартия гладко от край до край, “като масло”, само с едно движение и без усилие.
Вече не е трудно да се превърнете в изкусен ваятел и у нас. Ако решите да се занимавате с карвинг дори само за удоволствие, следете следващите броеве на сп. “Кулинарен журнал”. В тях участникът в българския отбор по карвинг – Мариян Костов, главен готвач на парк хотел “Голдън Бийч” (Златни пясъци), ще обяснява принципите на това изкуство. Той съветва да не се притеснявате, че в началото ще сте неопитни и фигурките няма да се получават както желаете - днес на масата си ще имате цветче, а утре цял приказен букет.
Източник: Кулинарен журнал
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Ветеран
- Мнения: 1351
- Регистриран: пет сеп 26, 2008 21:29
- Репутация: 975
- пол: Мъж
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Кулинарни красоти
Ето и уроци как сами да си направите украса за трапезата:
Урок 1
За тази манипулация отново е нужен тънък и остър нож . Трябва да си пазите очите, да не ви пръсне от лютия сок на чушлетата. Взимате 1 люта червена или зелена чушка.
Разрежете по дължина от края до дръжката.
Внимателно отрежете около дръжката. Семената трябва да останат на дръжката.
Дебелата част на чушката закръглете, за да предадете форма на кала.
Направете отвор в който да поставите дръжката със семената.
В блюдо наредете листа и наредете калите,създайте композиция.
Урок 2
Отрязваме 7-8 см от краставица. С овалния нож правим нарези на кората, като не стигаме до края,да остане 1 - 1,5 см в края на краставичката.
Продължаваме да отрязваме листенца като оставяме малко разстояние между тях и отгоре по кръга.
С тънък нож отрязваме останалата част от кората по страните на краставичката и отгоре 1- 2- мм. От там ще започнем новите листенца.
С овалния нож продължаваме следващия ред листенца в шахматен ред, като отново подрязваме малко горната част на кръга. Правим толкова редове с листенца колкото позволява размера на краставичката.
С нож внимателно изрязваме сърцевината.
С ножица подрязваме листенцата за да им придадем триъгълна форма. Слагаме за няколко минути в ледена вода краставичката и тя се разцъфва.
От морков или тиква се изрязва сърцевината,съответстваща на размера.
Поставяте сърцевината с цветето,може да го закрепите с клечка за зъби от обратната страна.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 283738
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 334077
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Кулинарни красоти
Егати красотата .
- cvete_78
- Цветна усмивка
- Мнения: 5994
- Регистриран: чет авг 21, 2008 18:52
- Репутация: 2917
- пол: Жена
- Местоположение: България
Re: Кулинарни красоти
Карвинг се нарича това изкуство и нали не се съмнявате,че негови откриватели са японците.Това е нещо като оригами само,че тук вместо хартия се изплозват различни плодове и зеленчуци.Най -важното ,което ни е необходимо за карвинг е много развинтена фантазия и остър нож ,останалото е сръчност ако не се получи от първия път ,не се отчайвай опитай отново.Хилонче ти направо ми разби всички фантзии,пък и урока е много полезен ,благодаря.
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
-
- Ветеран
- Мнения: 1351
- Регистриран: пет сеп 26, 2008 21:29
- Репутация: 975
- пол: Мъж
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Кулинарни красоти
Цвете, зная че това изкуство се нарича карвинг. Ето ти и още един урок:
Урок 3
Шишарка от морков
За тази манипулация е нужен тънък и остър нож.
Почистваме моркова и отрязваме в дебелия край около 3 см за дръжка на шишарката.
Под дръжката закръгляме края по кръга, да подготвим за първия ред люспички.
Разделяме визуално на 6 части края и изрязваме 6 части във формата на листенца - люспички по кръга на моркова. Дълбочината на прореза да е около 2-3 мм.
Под листенцата издълбаваме около 2-3 мм за да получи обем и по този начин създаваме площадка за новия ред листенца.
В шахматен ред спрямо първия ред изрязваме втория ред, като отново изрязваме под тях за обем. Правим толкова редове колкото ни позволява моркова.
Пускаме шишарките в ледена вода 10-15 мин.
Урок 3
Шишарка от морков
За тази манипулация е нужен тънък и остър нож.
Почистваме моркова и отрязваме в дебелия край около 3 см за дръжка на шишарката.
Под дръжката закръгляме края по кръга, да подготвим за първия ред люспички.
Разделяме визуално на 6 части края и изрязваме 6 части във формата на листенца - люспички по кръга на моркова. Дълбочината на прореза да е около 2-3 мм.
Под листенцата издълбаваме около 2-3 мм за да получи обем и по този начин създаваме площадка за новия ред листенца.
В шахматен ред спрямо първия ред изрязваме втория ред, като отново изрязваме под тях за обем. Правим толкова редове колкото ни позволява моркова.
Пускаме шишарките в ледена вода 10-15 мин.
- cvete_78
- Цветна усмивка
- Мнения: 5994
- Регистриран: чет авг 21, 2008 18:52
- Репутация: 2917
- пол: Жена
- Местоположение: България
Re: Кулинарни красоти
Хилонче ,за секунда не съм се съмнявала,че точно ти няма да знаеш как се казва това изкуствоHilon написа:Цвете, зная че това изкуство се нарича карвинг.
Защо е толкова трудно просто да се обичаме?
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
Живите затварят очите на мъртвите,а мъртвите отварят очите на живите./Й.Радичков/
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 283738
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 334077
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Рязах, правих, струвах, е не става така като на снимката ...
-
- Ветеран
- Мнения: 1351
- Регистриран: пет сеп 26, 2008 21:29
- Репутация: 975
- пол: Мъж
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Урок 4
Оформете моркова като цилиндър. През центъра на моркова забодете дървен шиш или пръчица.
Поставете моркова да престои в солен разтвор 2 часа. Разтвора се приготвя като на чаша вода поставяте една супена лъжица сол. Продуктът трябва да бъде мек и да не се чупи при тънкото рязане.
Визуално разделете моркова на 4 части. Направете еднавкив нарези на горната и долната страна, прорязвайки до дървения шиш. Разстоянието до нарезите да е 0.5 см. Наравете нарези на от двете
страни на моркова, така че да попаднат между нарезите на горната страна и долната страна.
Внимателно срежете тънка лента по кръга до дървената пръчица. Отрежете остътъка около дървния шиш и разпънете готовата мрежа.
От най-разнообразни хранителни продукти по ваш избор и с ваша фантазия изрежете няколко варианта на разноцветни риби по посочения начин. За примера е използван кашкавал и зрънче черен пипер.
Оформете моркова като цилиндър. През центъра на моркова забодете дървен шиш или пръчица.
Поставете моркова да престои в солен разтвор 2 часа. Разтвора се приготвя като на чаша вода поставяте една супена лъжица сол. Продуктът трябва да бъде мек и да не се чупи при тънкото рязане.
Визуално разделете моркова на 4 части. Направете еднавкив нарези на горната и долната страна, прорязвайки до дървения шиш. Разстоянието до нарезите да е 0.5 см. Наравете нарези на от двете
страни на моркова, така че да попаднат между нарезите на горната страна и долната страна.
Внимателно срежете тънка лента по кръга до дървената пръчица. Отрежете остътъка около дървния шиш и разпънете готовата мрежа.
От най-разнообразни хранителни продукти по ваш избор и с ваша фантазия изрежете няколко варианта на разноцветни риби по посочения начин. За примера е използван кашкавал и зрънче черен пипер.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 283738
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 334077
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Ебаси, мрежата е невероятна .
-
- Ветеран
- Мнения: 1351
- Регистриран: пет сеп 26, 2008 21:29
- Репутация: 975
- пол: Мъж
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Всяко изкуство има и своите специални инструменти.
Представям на вашето внимание различни ножове, направени за карвинг:
Представям на вашето внимание различни ножове, направени за карвинг:
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Здравейте.Първата ми работа когато се запалих по КАРВИНГА беше да си купя инструменти. И си купих от най ефтиния -20.80ст.Трябва да ви кажа,че това стана в началото на миналия месец.Всичко което съм направила до момента е с един скалпел. А разните там длета ще използвам когато узреят дините и пъпешите.
- Прикачени файлове
-
[Разширението jpg беше изключено и няма да бъде показвано.]
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Мнения: 283738
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
- Репутация: 334077
- Местоположение: Somewhere In Time
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
Явно си трябва и талант. Не е само до инструмента .
Re: Кулинарни красоти
elkass-прелест, а и изглежда вкусно.Браво за материала,научихме още нещо.Mozo написа:Егати красотата .
Re: Карвинг – изваяните шедьоври от плодове и зеленчуци
За талант не зная, но желанието да се науча при мен е огромно.Друг е въпроса,че книгите от които можеш да се научиш са много скъпи... но ще си купя. За сега "крада" от интернет,било идеи,било техника
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
С изключение на доматите: Срив в реколтата при всички зеленчуци
от Mozo » пет ное 17, 2023 15:16 » в Любопитни новини - 0 Отговори
- 33 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пет ное 17, 2023 15:16
-