Хранене на детето от 0 до 3 годинки

Раздел за сладки мами и малки слънчица.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 174179
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Местоположение: Somewhere In Time

Хранене на детето от 0 до 3 годинки

Мнениеот Mozo » съб мар 21, 2009 20:17

1.ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ ОТ ЖИВОТА

Майчино млякo

Основна грижа на майката след раждането е осигуряване : естествено хранене на новороденото. Днес почти никой не се съмнява, че за него най-добра храна е майчиното мляко. Проблемът е как да се осигури достатъчно мляко от майката за детето. Важни са факторите, от които зависи нормалното отделяне на майчиното мляко, поради което много са и изискванията към режима на майка кърмачка.

До сега бяхме педантично взискателни и категоричнини, че новороденото дете следва да се закърми след 6-ия час от раждането, тоест да бъде отделено от майката и да й се дава само при кърмене и през първия месец да става 7 пъти през 3 часа с 6-часова почивка. В паузите между кърменето на бебето се дава и вода, подсладена със захар. Майките негласно се съпротивляваха на строгия хранителен режим и една голяма част от тях, водени от своя майчин инстинкт, не го спазваха.

По целия свят се извършват многобройни изследвания, за да се подобрят условията за живот на майката и хранителният режим на бебето, които да осигурят достатъчна по обем и продължителност майчина кърма. През 1989 г. в Женева беше публикуван бюлетин, разработен съвместно от сътрудници на СЗО и УНИЦЕФ, посветен на този въпрос. Някои от съветите, които се дават в него, се различават значително от тези, които даваме и продължаваме да даваме в нашата страна. Тъй като споделяме новите принципи за естествено хранене на малкото бебе, залегнали в съвместния бюлетин на СЗО и УНИЦЕФ, ще ги разкажем накратко. Първото мляко, което се отделя от майчината гръд непосредствено след раждането на детето и до края на първата седмица, е КОЛАСТРАТА. Тя е изключително полезна за здравето и развитието на новороденото дете и затова трябва да се оползотвори напълно. Коластрата съдържа пълноценни белтъци, витамини и минерални соли. Освен хранителни свойства тя притежава и антиинфекциозни. Чрез коластрата детето получава първата пасивна имунизация. КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ, за да може детето да погълне колкото се може повече коластра и да се подпомогне нормалното млекоотделяне?

1. Новороденото трябва да се закърми още през първите 30 минути след раждането.

2. Непосредствено след раждането детето и майката следва да бъдат оставени заедно (в една стая). Тесният контакт между майка и дете е най-добрият стимулатор на майчината кърма.

3. На детето трябва да се позволява да суче свободно от гърдата на майката, когато пожелае, без да се определя времето. Това спомага за стимулиране отделянето на коластра и дава възможност тя да се оползотвори напълно от бебето. Този свободен режим следва да продължи и след изписването на детето от родилния дом,

4. На новороденото и на малкото кърмаче (до шестия месец според Резолюция 54.2 на СЗО) не е необходимо да се дава друга храна или течност, освен майчиното мляко. Практиката в България е захранване от 4 месец. Даването на биберон с вода, захарен разтвор, билков чай или мляко на прах не само че не е полезно, но е и вредно, тъй като влияе на способността на детето за приемане на майчиното мляко и увеличава риска от инфекция.

5. Не бива да се смесва кърмене и хранене с биберон. Това благоприятства за намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. Ако е необходима допълнителна храна (след преценка от лекар), най- добре е, тя да се дава с чаена лъжичка.

Следва да се знае, че в родилните заведения майката дава коластра, а млякото идва след изписването й. Всички майки могат да лактират (да произвеждат мляко). Страхът дали млякото ще дойде или няма да бъде достатъчно, е необоснован, защото вродената неспособност за лактиране е много рядка, а е вреден, защото затормозва лактацията. Майките се страхуват и от непълноценност на млякото им и невъзможност да се задоволят хранителните нужди на детето. На практика такова състояние не се среща. Ако майката е здрава –нспълноценно, вредно мляко няма.

Има някои фактори, които могат да затормозят лактацията: анестезия по време на раждането, хирургични интервенции, умора, негативни преживявания и др. Влиянието на тези фактори е временно и когато те отминават, лактацията се нормализира.

Всяка майка трябва да се стреми да кърми детето си колкото е възможно по-дълго и ако това не е възможно- до края на шестия месец. Допълнителните компромиси за отбиване са за сметка на нормалното развитие и здраве на детето.

2.ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ПРЕЗ ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ ЖИВОТА

През втория и третия месец след раждането не настъпват особени промени в хранителния режим на кърмачето. Вида на храната и часовете на храненето не се променят.

В средата на втория месец се препоръчва за първи път даването на зеленчукови и плодови сокове. Съобразно принципите на детското хранене за постепенност и последователност, се започва с малко количество/една чаена лъжичка/ сок и само от един зеленчук или плод. Постепенно се увеличава количеството му, но не повече от 40 милилитра /8 чаени лъжички дневно/. Дава се винаги след хранене или между храненията. Обикновено - към 10 часа и към 16 часа. - Това са обичайни препоръки за бебешкото хранене. НИЕ ВИ УВЕРЯВАМЕ, ЧЕ НЕПРЕКЪСНАТОТО КЪРМЕНЕ НАЙ- МАЛКО ДО 6 МЕСЕЦА ОСИГУРЯВА ВАШЕТО БЕБЕ С ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ХРАНИТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ + АНТИТЕЛАТА , ТАКА НЕОБХОДИМИ ЗА НЕГОВАТА ИМУННА СИСТЕМА. ПРЕПОРЪЧВАМЕ ЗАХРАНВАНЕТО ДА СТАНЕ НАЙ- РАНО ОТ 6 МЕСЕЦ.

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2001 г. ПРИЕМА РЕЗОЛЮЦИЯ /54.2/, С КОЯТО НАСТОЯТЕЛНО ПРЕПОРЪЧВА НЕПРЕКЪСНАТО КЪРМЕНЕ ДО 6 МЕСЕЦ. НЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ СА ПРОДИКТУВАНИ ОТ ВИСОКАТА БЕБЕШКА СМЪРТНОСТ , ПРИЧИНЕНА ОТ НЕПРАВИЛНО ЗАХРАНВАНЕ.

Началните сокове се препоръчва да се приготвят от моркови или ябълки. Може да се дават и смесени сокове, но след като кърмачето е поемало всеки от тях поотделно.

Слабително действие имат соковете от сини сливи, домати, портокали, грозде, круши и те трябва да се избягват през първите 6 месеца от живота на кърмачето и въобще да се дават внимателно. Со­кове със запичащ ефект са получените от касис, вишна, лимони, моркови.

Високото съдържание на каротин в морковите може да предиз­вика пожълтяване на кожата и дланите на ръцете при редовно приемане на по-големи количества, което не е опасно и преминава след спиране на сока от моркови.

Когато се избират зеленчуци за приготвяне на сокове за кърма­чета, то те не бива да съдържат нитрати.

Подбраните узрели и пресни плодове и зеленчуци се измиват много старателно преди приготвянето на сока, настъргват се /или се намачкват/ с чисто ренде /вилица, лъжица/ и след това се прецеждат през марля, която е изварена. Не се подслаждат.

Приготвените сокове се дават веднага на кърмачето, тъй като при престояване те губят витаминната си стойност.

При нужда да се подслади мляко, вода или сок за кърмачето, това се препоръчва да става със ЗАХАРЕН СИРОП. Той се приготвя, като на 100 гр. захар се добавя 50 мл вода и се вари няколко минути. За да се подслади например 100 мл вода или сок се слага 1 чаена лъжичка захарен сироп.

ОРИЗОВА ИЛИ ОВЕСЕНА ВОДА се приготвя, като към 500 мл вода се прибавя 1 супена лъжица ориз или овесени ядки. Варят се около половин час. Прецежда се и се долива до 500 мл с преварена вода. Могат да се използват при приготвяне на храни за кърма или като течност за пиене вместо чиста вода.

Оризовата се препоръчва за кърмачета, склонни към диарии.

Овесената вода, поради съдържанието на глутен се използва след навършване на 6 месечна възраст на кърмачето.

През втория месец децата наддават около 1000 г. в края на месеца средното тегло и ръст на момчетата са 5300 г и 58 см, а на момичетата 5000 г и 57 см.

През третия месец кърмачетата наддават средно с 800 г. за тримесечието теглото им се увеличава с около 2500 г. в края на месеца средното тегло на момчетата е 6100 г, а ръст 61 см. Момичетата са съответно с тегло 5700 г и 60 см.


3.ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ОТ З ДО 6 МЕСЕЦА

НИЕ ВИ УВЕРЯВАМЕ, ЧЕ НЕПРЕКЪСНАТОТО КЪРМЕНЕ НАЙ- МАЛКО ДО 6 МЕСЕЦА ОСИГУРЯВА ВАШЕТО БЕБЕ С ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ХРАНИТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ + АНТИТЕЛАТА , ТАКА НЕОБХОДИМИ ЗА НЕГОВАТА ИМУННА СИСТЕМА. ПРЕПОРЪЧВАМЕ ЗАХРАНВАНЕТО ДА СТАНЕ НАЙ- РАНО ОТ 6 МЕСЕЦ.

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2001 г. ПРИЕМА РЕЗОЛЮЦИЯ/54.2/, С КОЯТО НАСТОЯТЕЛНО ПРЕПОРЪЧВА НЕПРЕКЪСНАТО КЪРМЕНЕ ДО 6 МЕСЕЦ. НЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ СА ПРОДИКТУВАНИ ОТ ВИСОКАТА БЕБЕШКА СМЪРТНОСТ , ПРИЧИНЕНА ОТ НЕПРАВИЛНО ЗАХРАНВАНЕ.

През ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ от живота поетата за деня храна трябва да е около 170 мл на килограм тегло на кърмачето за дено­нощие. Други изчисления показват, че дневното количество необ­ходимо мляко за нормално развитие на кърмачето през четвъртия месец е равно на 1/6 от теглото му. Това количество храна, естес­твено, се разпределя за шестте хранения през денонощието.

Хранителният режим не се променя - шесткратно хранене през 3-3 1/2 часа.

Наддаването на тегло е по-малко в сравнение с предходните месеци - около 600 гр. Средното тегло и ръст на момчетата е средно 6800 гр. и 64 см, а на момичетата - 6500 гр. и 62 см. В края на четвър­тия месец децата удвояват телесното си тегло от раждането.

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ

естествено хранене:

6ч - кърма

9ч - кърма + 25-30 мл плодов сок или нектар

12ч — кърма. Захранване с пюре в края на месеца.

15ч-кърма + 25-30 мл плодов сок или нектар

21ч-кърма

СМЕСЕНО ХРАНЕНЕ: недостигащото количество кърма в посочените часове за режима на естествено хранене се добавя със съответното необходимо количество адаптирано мляко. Приема на плодов сок и захранването е както при естествено хранените кър­мачета.

ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ: Кърмачето поема само адаптирано мляко в съответните часове, указани в режима за естествено хранене. Предлагането на плодов сок и захранването са както при ес­тествено хранените кърмачета.

ПЪРВАТА НЕМЛЕЧНА ХРАНА - ЗАХРАНВАНЕ НА КЪРМАЧЕТО

Естествено храненото кърмаче от здрава и със съответен хра­нителен режим майка, както и изкуствено храненото с хуманизирано мляко дете нямат нужда от друга допълнителна храна в първите 4—6 месеца от живота. Бебетата, които не получават допълнителни храни през втората половина на първата година от живота изостават в растежа си. Приемането на новите за кърмачето храни става постепенно. Те не се дават много рано, тъй като децата са склонни към алергични реакции на по-малка възраст.

Женското мляко, макар и превъзходно по състав за малкото кър­маче, става недостатъчна храна за него след четири- шестм месечна въз­раст. Преди всичко е незадоволителен неговия състав по отношение на желязото и витамин С. Изкуствено или смесено хранените с хуманизирани млека кърмачета имат също нужда, както естествено хранените от немлечни храни.

Непосредствено след раждането е налице само рефлексът за сучене. Бебето е в състояние да поема и преглъща само течна хра­на. По-късно /още в края на втория месец/ то може да поема полутечна храна. Към шест месечна възраст, с появата на първите зъби, става възможно то да сдъвква вече по-твърда храна. В тези първи опити кърмачето трябва да бъде наблюдавано внимателно от възрастен да не се задави. Постепенно то натрупва опит с преглъщането на сдъвканата храна без да се задавя.

Стомахът и червата са с недоразвити функции в първите месеци след раждането и могат да смилат само мляко. Постепенно се увеличават функционалните им възможности за храносмилане чрез производството на достатъчни по количество ензими.

Бъбреците на кърмачетата не могат да концентрират ефикасно урината си, поради което отделят повече вода чрез нея в сравнение с възрастните. Това обяснява склонността към дехидратация у кърмачетата.

Най-ранните хранителни нужди на всяко кърмаче, което вече трябва да поеме немлечни храни са от желязо и витамин С. Запасите от желязо с които се ражда едно дете се изчерпват по времето, когато то удвоява теглото си от раждането /в края на 4-ия месец/ и тогава именно е необходим допълнителен внос на желязо, независимо от вида на хранене.

Железният дефицит е познат хранителен проблем на ранното детство. Най-често това състояние се среща във възрастта между шест месеца и три годишна възраст. То е резултат на интензивния растеж и голямото количество мляко в диетата на децата през този възрастов период. Известно е, че кравето мляко е бедно на желязо.

Някои наблюдения установяват, че даването най-напред на сладки плодови сокове създава предпочитание към сладкото и след това кърмачетата не приемат с охота или отказват по-късно даде­ните зеленчукови сокове и храни. Поради това не малко специалисти по детско хранене препоръчват най-напред на кърмачето да се дадат зеленчукови, а по-късно и плодови сокове. Освен нежеланието за поемане на зеленчуци, възпитаването на вкус към сладкото не е особено полезен, като се има пред вид, че при рационален режим сладките храни нямат място с изключение на десертите. Освен това те предразполагат и към затлъстяване.

Когато се дава за първи път нова храна на кърмачето, тя трябва да бъде единствената различна част от неговото меню за деня. Освен това количеството й трябва да е много малко /една-две чаени лъжички/, като се следи за поява на алергични реакции /кожни обриви, чревно разстройство със слуз и жилчици кръв, кихане, кашлица/.

Задължително условие при въвеждане на нова храна е кърмаче­то да е здраво.

Алергичната реакция може да се прояви непосредствено след ; консумация на съответната храна, но алергични симптоми могат да се наблюдават дори и след като са изминали пет дни от консумацията на храната. Поради това не е лесно да се установи зависи­мостта между консумацията на храната и късната алергична реакция. Ако в семейството има алергични страдания, то даването на всяка нова храна трябва да става с по-голямо внимание и насочено наблюдение.

Диагностицирането на незабавната алергична реакция е лесно, тъй като симптомите се появяват при консумация на определена храна или при нарушаване на препоръчана вече диета. Храните, при които най-често се получава този тип алергична реакция са орехи, лешници, яйца, мляко, пшеница, фъстъци, пиле, риба, раци.

За родителите е важно да знаят, че различни симптоми на дискомфорт у едно дете, появяващи се непосредствено след хранене могат да са израз на хранителна алергия. Такива са стомашни болки, главоболие, ускорен пулс, повръщане, алергичен обрив, кашлица.

В семейства с алергични заболявания се препоръчва възможно най-късно даване на краве мляко на кърмачета, а също така да се избягва предлагането на храни, приготвени от алергизиращи плодове и зеленчуци.

Готовите храни, които се предлагат на пазара в разнообразни варианти са с гарантирано високо качество и разнообразни храни­телни съставки. Препоръчва се консумацията им да става направо от бурканчето, за да не се замърсява храната.

Някои родители предпочитат да хранят децата си с приготвена вкъщи храна. Това предполага тя да се приготвя почти без сол. Приготвяната в къщи храна за възрастни съдържа много повече сол в сравнение с готовите храни за кърмачета. Възрастните могат да поставят в храната си желаните от тях сол и подправки след като отделят част от приготвената храна за тяхното дете.

Предпочитанията на кърмачетата към сладките храни се ус­тановяват веднага след раждането - те с удоволствие приемат подсладената вода.

Не се препоръчва подслаждането на вода, чайове и храна да става с мед, тъй като той е силен алерген за кърмачетата. Освен това са описани случаи, при които меда е съдържал бутулинови бацили, предизвикващи отравяния на кърмачетата.

Консервираните зеленчуци не се препоръчват за приготвяне на храна за кърмачета, поради високото съдържание на сол в тях. Необходимо е да се избягва използването в детската кухня на храни с високо съдържание на нитрати.

За бебета с установена алергия към белтъка на кравето мляко са произведени и са на нашия пазар специални каши. Те могат да се приготвят със съответното диетично мляко, като по този начин не се нарушава диетичния режим.

През първата година от живота на детето се поставят основите на бъдещото му здраве. От гледна точка на хранителния режим уместно е да се създадат хранителни навици, предпазващи затлъстяване и заболявания на зъбите. Предпазването от затлъстяване ще помогне да се предпазят децата от заболявания свързани с него - атеросклероза, диабет, сърдечно-съдови страдания.

Децата трябва да се предпазят от затлъстяване. Най-съществената и единствена мярка, която може да се предприеме през първата година е да се създадат хранителни навици, които поддържат нормално телесното тегло на децата. Преди всичко това означава даването на разнообразни храни в съблазнителен вид, без да настоява непременно да консумират цялото приготвено количество или цялото съдържание на бурканчето. Препоръчва се избягване на много сладките храни и храните с много калории. Децата след сън така трябва да бъдат стимулирани да играят с енергични движения, за да изразходват излишните калории и за да имат добър апетит за храна след това.

За да се предотврати нежеланото затлъстяване, децата трябва да се стимулират да консумират подходящи храни, дори когато одобряват вкуса им. Например когато са много жадни не бива да се предлага чаша мляко или сок, а вода. Освен това те спират да се хранят, когато усещат стомаха си пълен, независимо дали е поета високо или ниско калорична храна.

Млеката с ниско съдържание на мазнини не се препоръчват в кърмаческа възраст, освен за много затлъстелите бебета.

Най-важният хранителен елемент в детското хранене, осигуряващ нормалния растеж на организма, са белтъчините и поради това тяхното количество трябва да се осигурява ежедневно.

Нормалното развитие на зъбите се осигурява от стратегията: рационално хранене; осигуряване на качествена и разнообразна храна; избягване на сладките храни, поемане на достатъчно калций-съдържащи храни.

Често пъти бутилката или биберона-залъгалка се дават, за да се успокои детето. Това не се препоръчва, тъй като много продъл­жителното бозаене на биберон в периода на пониквате на зъбите изкривява навън формата на челюстта и става причина за неправилно оформени и издадени напред зъби.

Освен това при продължително бозаене на плодов сок или мляко, те остават продължително време между зъбите и предразполагат развитието на бактерии.

През ПЕТИЯ МЕСЕЦ от живота количеството на приетата хра­на за денонощие трябва да бъде по 140—150 гр. на килограм телесно тегло. Общото й количество за 24 часа трябва да е 1/7 от телесното тегло на кърмачето.

През този месец телесното тегло на детето се увеличава средно с 600 гр. В края на петия месец средното тегло и ръст на момчетата е 7500 гр. и 66 см, а на момичетата 6900 гр. и 64 см.

Поради много важния в детската диета принцип за постепенността, около 15 дни след като кърмачето вече консумира на обяд зеленчуково пюре, може да се започне даването на плодов кисел. Количеството в началото също е много малко - 1-2 чаени лъжички след обяд, преди млякото. През следващите дни количеството му се увеличава, докато замести изцяло за десетина дни едно хранене.

През този месец количеството на плодовите сокове и нектари може да се увеличи до около 50 мл. дневно.

Също през петия месец се дава за първи път и жълтък от яйце, в началото два пъти седмично по 1/4, по-късно - три пъти седмично по 1/4, по-сетне - през ден по 1/4.

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ПЕТИЯ МЕСЕЦ

6,30 ч - кърма или адаптирано мляко

10 ч - кърма или адаптирано мляко + 30 мл плодов сок или

нектар

13,30 ч - зеленчуково пюре + 1/4 жълтък /през ден/ 17 ч - плодова /каша/кисел/ + 30 мл плодов сок или нектар 20,30 ч - кърма или адаптирано мляко

Количеството на препоръчваната храна за денонощието през ШЕСТИЯ МЕСЕЦ е същото, както и през петия месец.

Петкратното хранене през три и половина часа, въведено през петия месец, се запазва и през шестия.

Новата храна, характерна за шестия месец е зеленчуково пюре за първи път с прибавено пасирано месо.

Увеличава се и количеството на жълтъка - през ден по 1/2. Пре­поръчва се в безмесните дни да се дава жълтъка, заедно със зе­ленчуковото пюре без месо.

Плодовият сок или нектар се увеличават до около 100 мл дневно, разделено на два приема по 50 мл.

Наддаването на тегло през шестия месец е както през петия -600 гр. При навършване на 6 месечна възраст момчетата тежат средно 8000 гр. и са с ръст 68 см, а момичетата съответно с тегло 7400 гр. и ръст 66 см,

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ШЕСТИЯ МЕСЕЦ;

6,30 ч — кърма /адаптирано мляко/

10,00 ч - кърма/адаптирано мляко/ + 50 мл плодов сок или

нектар 13,30 ч — зеленчуково пюре с месо през ден

/зеленчуково пюре без месо + 1/2 ясълтък през ден/ 17,00 ч - плодово-млечена каша + 50 мл плодов сок 20,30 ч - кърма/адаптирано мляко/

4.ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ОТ 6 ДО 9 МЕСЕЦА

След шест месечна възраст количеството на храната, която бе­бето трябва да поеме за денонощието с равна на 1/8 от теглото му. При режим на пет- кратно хранене за деня, който се запазва, това означава, че при всяко хранене количеството на храната трябва да е около 200 мл, т. е. 1000 мл дневно трябва да изяжда едно дете.

Наддаването на децата през СЕДМИЯ МЕСЕЦ е около 400 гр. В края на този месец теглото на момчетата е 8500 гр. и ръстът 70 см, а на момичетата - 7900 гр. и 68 см съответно за тегло и ръст.

През седмия месец още едно кърмене се замества с немлечна храна. Препоръчва се второто сутрешно кърмене да се замести пос­тепенно от попара с масло и сирене. Понякога децата са затруднени да приемат попарата, поради гъстотата й и големината на частичките в нея. В тези случаи тя може да се миксира и разреди. Сиренето, което се използва предварително се обезсолява.

Поради наличието на първите зъбчета може да се приготвя вмес­то сок, настърган или намачкан плод.

Кърмачетата на смесено или изкуствено хранене могат да пое­мат от седмия месец вече неразредено квасено мляко, подсладено с 5% захар.

ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ

5,30ч - кърма /адаптирано или квасено мляко, подсладено с 5% захар/

10,00ч - попара със сирене и масло + 50 мл плодов сок или нас търган плод

13,30ч - през ден зеленчуково пюре + 1/2 жълтък и през ден ~ месно пюре.

17, ООч — плодова каша/кисел/ + 50мл плодов сок или настърган плод

20,30ч - кърма/адаптирано мляко или квасено мляко,подсладено с 5% захар/

През ОСМИЯ И ДЕВЕТИЯ МЕСЕЦ не настъпват промени в хранителния режим на детето. Необходимо е много търпеливо да се изчаква бебето да се научи да приема храна с по-едри частици, която вече не е пасирана.

На обяд преди пюрето се дава 30-40 мл зеленчуков или месен бульон, който има апетито стимулиращо действие и е богат на минерални вещества.

Жълтъкът вече може да се дава цял през ден.ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ОСМИЯ И ДЕВЕТИЯ МЕСЕЦ:

6,30ч — кърма/адаптирано мляко, неразрешено квасено мляко с 5% захар/

10,00ч -попара със сирене и масло + 50 мл плодов сок или настърган плод

13,30ч - 30-40 мл бульон — през ден зеленчуково пюре + цял жълтък и през ден месно пюре,

17,30 — плодова каша/кисел/ + 50 мл плодов сок или настърган плод.

20,30ч -кърма/адаптирано мляко, неразредено квасено мляко с 5% захар/.

Теглото на децата нараства през осмия месец с около 400 гр. В края на месеца момчетата са с тегло 8900 гр. и с ръст 71 см, а момичетата - с тегло 1З00 гр. и ръст 69 см.

През деветия месец телесното тегло на кърмачетата нараства с още 400 гр. Момчетата в края на този месец тежат 9300 гр. и са с ръст 72 см, а момичетата — 8600 гр. и 71 см съответно за тегло и ръст.

5.ПРИМЕРНИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРИГОТВЯН НА ХРАНИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ ОТ ЖИВОТА НА КЪРМАЧЕТО

Традиционното за трапезата на българите КВАСЕНО МЛЯКО е подходяща храна за кърмачетата след навършване на шестмесечна възраст. За предпочитане е да се подкваси в къщи, тъй като за кърмачетата е необходимо да се дава прясно подквасено. Поради това, ако се храни едно дете с квасено мляко, то трябва ежедневно да се приготвя необходимото количество. Може да се използва както прясно, така и възстановено сухо мляко.

Препоръчва се добре разбитото квасено мляко да се подслажда с една чаена лъжичка захарен сироп на 100 мл мляко.

Ø ПОПАРАТА със сирене, масло и сухар се приготвя от 10 гр /две чаени лъжички/ настъргано сирене, една непълна чаена лъжичка краве масло, две чаени лъжички /около 10 гр/ кристална захар. Натрошеният сухар/една малка филийка/ или препечен бял хляб, заедно с останалите продукти се залива с горещ шипков чай или гореща вода. Съдът се похлупва за няколко минути. Разбърква се и се намачква хубаво, а в началото може и да се миксира.

Ø БУЛЬОН може да се приготви само от зеленчуци или от месо и зеленчуци. Когато се използва месо, то трябва да бъде нетлъсто телешко или пилешко месо, което е измито и нарязано на дребни парченца. Когато се свари месото се прибавят зеленчуците. Из­ползват се разнообразни зеленчуци /чушки, моркови, картофи/, също добре измити и нарязани на дребно. Бульонът се прецежда. Дава се преди обедното хранене.

6.ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ОТ 9 ДО 12 МЕСЕЦА

През десетия месец режимът на хранене остава непроменен- петкратно хранене през 3 и 1/2 часа.

Броят на кърменията намалява с още едно - обикновено за вечерно хранене се дава подсладено квасено мляко /в него може да се постави половин до една бисквита, а кърменето остава само сутрин. По този начин детето се подготвя за отбиване.

На детето се предлагат храни с по-едро смляно месо със ситно нарязани зеленчуци. Това е подготовка за преминаване към т. нар. „преходна храна". Така се прави преход от кашавите кърмачески храни към по-разнообразните и по-трудно смилаеми храни: възрастни. Естествено, в първите дни се дава по няколко лъжички от тези храни, а децата се нахранват с пюрето, с чиято консистенция са свикнали. Новата храна се дава в началото на обяда количеството й се увеличава постепенно всеки ден. Подходящи храни са мусака, кюфтета със сос /пържените кюфтета не се препоръчват/, пълнен чушки, пудинг.

Кърмачето вече може да консумира цял жълтък или цяло яйце, но много добре сварено.

Като следобедна закуска детето може да получава вече не млечните каши, а също така мляко с ориз, кифли, кейкове.

Бульонът /или супата/ не се надробяват с хляб, дават се като възбуждащи апетита, а не като основно ястие /надробени/,

Теглото на децата се увеличава с около 200 гр през този ме На 10 месечна възраст момчетата тежат 9500 гр и имат ръст 731 а момичетата са с тегло 8900 гр и ръст 72 см.ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ:

6,30 ч — кърми/квасено мляко, адаптирано мляко/

10,00 ч — попара + 50 мл плодов сок, нектар, настъргани плодове

13,30 ч - 30-40 мл бульон /или, супа/ - месно или зеленчуково пюре / + няколко лъжички „преходна храна /

17,00 ч - млечна каша или мека закуска /кифла, кейк/ — 50 мл плодов сок, нектар или настърган плод

20,00 ч - кърма /квасено мляко, адаптирано мляко/През ЕДИНАДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ детето вече с свикнало с „пре­ходната храна". Това позволява режимът на хранене да се промени — детето започва да се храни четири пъти дневно през 4 часа.

Освен това почти е завършил и процеса на отбиване на кър­мачето. Отбиването на детето не бива да става през горещите летни месеци за да се предпази от храносмилателни разстройства, а също така и ако е болно.

Постепенното намаляване броя на кърменията води до намаля­ване количеството на образуваната кърма и нейното спиране. Обикновено майките нямат проблем с отбиването, но се препоръчва в този момент да намалят количеството на храната и особено на приеманите течности.

През този месец децата наддават с около 250 гр. Така че момче­тата имат телесно тегло 9700 гр и ръст 74 см, а момичетата са с телесно тегло 9100 гр и ръст 73 см в края на единадесетия месец.ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА КЪРМАЧЕТО ПРЕЗ ЕДИНАДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ:

8, ООч — попара с масло и сирене — 50 мл плодов сок, пюре или настърган плод

12,00ч - 30-40мл бульон или супа - основно ястие със смляно месо - намачкан или настърган плод

16, ООч — млечна каша или мека закука /кифла, кейк/ — 50 мл плодов сок, пюре, нектар

20,00ч - подсладено квасено мляко с бисквита /кърма/

През ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ кърмачето не променя хранителния си режим - остава на четири хранения през 4 часа.

Кърменето вечер отпада окончателно.

Към края на първата година кърмачето има 6 до 8 зъба и не може да дъвче. Поради това храната му трябва да бъде нарязана на ситно, настъргана, намачкала, по-мека и кашава. За предпочитане е месото да е смляно.

Към края на първата година детето утроява теглото си от раждането. Средното тегло на момчетата е 9900 гр, а ръста им е 75 см. Теглото на момичетата е 9300 гр, а ръста им - 74,5 см на едногодишна възраст.

7.ПРЕХОДНА И ОБЩА ХРАНА

От края на първата година кърмаческата храна се замества с преходна храна, която подготвя детето да премине към обща храна през средата на втората година. От 1 до 3-годишна възраст млякото остава основна храна за детето. През тази възраст продължава интензивният растеж на детето, като двигателната активност се увеличава. Всичко това изисква приемането на храна, богата на белтъци, витамини и минерални вещества. Белтъците съдействат за нормалния растеж на организма, а витамините и минералните вещества регулират обмяната на веществата и повишават защитните сили на организма срещу заболявания. С въглехидратите и мазнините не бива да се злоупотребява, тъй като те съдействат за напълняване на децата, което през тази възраст се отразява неблагоприятно върху развитието през всички следващи периоди.

Готовите детски храни отговарят на изискванията за постоянен състав, полезен за развитието и здравето на детето. Освен тях вие можете да улесните своята работа, като използвате храната, приготвена в детските кухни. Тя има предимството на прясно приготвена храна, биологически активна и разнообразна. Храната от детските кухни е съобразена и с възрастовите особености на децата: преходна - за децата от 10 месеца до 1 година и 6 месеца, и обща - за децата от 1 година и 6 месеца до 3 години.

8. ХРАНЕНЕ НА ДЕТЕТО ОТ 1 ГОДИНА ДО 1 ГОДИНА И 6 МЕСЕЦА

Най-добрият начин на хранене на едногодишно дете е то да бъде седнало на маса, да поема разнообразни храни и да поема течности от чаша, а не от бутилка с биберон.

Естетическия вид на храната има все по-голямо значение с напредване на възрастта.

Безалкохолни напитки никога не се предлагат на малки деца. Жаждата им най-добре се задоволява с вода, мляко и прясно приготвени плодови сокове.

Родителите трябва да знаят, че у едногодишните деца започват ла се формират хранителните навици. Известно е, че когато децата се „хранят с любов и удоволствие" физическото им развитие/тегло и ръст/ е по-добро в сравнение с децата, консумиращи същото количество храна, но с емоционално негативно отношение към храненето. По литературни данни храненето, свързано с положителни емоции допринася за по-добро развитие и на мозъчните процеси, тъй като те зависят преди всичко от средата, в която се развива детето и от храненето му.

За едногодишното дете откриването на нови неща в живота и придобиването на опит са нормални и привлекателни дейности. У детето се развива чувство за самостоятелност. Ако го оставим спокойно по отношение на хранителния режим, постепенно то ще избира правилно и самостоятелно кога и колко да яде, а също така ще познава чувството за ситост. Ако бъде хранено насилствено, за да поеме задължително препоръчаното количество храна за възрастта, то това може да има неблагоприятни последици за апетита му. Не забравяйте, че нуждите на децата са индивидуални и препоръчаните количества храна за съответната възраст са ориентировъчни.

Някои родители трудно приемат, че децата им вече имат по-големи възможности и освен това огромно желание да участвате процеса на хранене активно, макар и не винаги удачно. Не обръщайте внимание на техните неудачи, свързани основно с непохватните | движения, а ги насърчавайте.

Някои основни съвети ще предпазят едногодишното дете от| развитие на нежелателни навици, свързани с храненето:

- Не трябва да разрешавате на детето да става от масата по| време на хранене, да си играе и пак да се връща да се храни. Не се съгласявайте с подобно поведение и с настойчивост разубеждавайте детето да не смесва играта с храненето. Оставете го да си поиграе и | го сложете на масата едва когато наистина желае да се храни. / то е гладно, ще приеме вашето несъгласие да се храни играейки и ще| се научи да оставя играчките си, преди хранене. Така, ръководени от| глада си, те ще се нахранят достатъчно и правилно.

- Често пъти децата поставят пръстите си в храната, за да| усетят консистенцията й. Специалистите по детско хранене съветват да бъдат оставени да научат за храната си това, което ги интересува,] и те естествено, постепенно започват да използват лъжичка.

- Те искат да държат лъжичката си сами, но не могат да мани-

пулират с нея. Оставете ги да се опитват.! Когато започнат да се справят, постепенно ограничете до минимум вашето участие и ги оставете сами. Това е възрастта, на която децата искат сами да се хранят и най-| сериозно желаят да направят това. Те, тествено, ще разливат от лъжичката си, хра-| нейки се, но не трябва за им се карате - пос­тепенно ще се справят и с това.

- Понякога детето отказва да приеме! храната, която майка му смята за под­ходяща. Това с един от няколкото възможни начини за демонстриране на независимост у едногодишното дете /фиг 50/. Не го на­силвайте. През първата и втората година от живота се появяват най-голяма част от проблемите,свързани с храненето, които остават за цял живот. Когато детето поема достатъчно мляко и предлагането на различните нови храни става постепенно, то свиква с различния им вкус и опитвайки ги, оформя своя вкус. Това е най-важната година от живота за установяване на предпочитанията към определени храни. И през този възрастов период млякото остава една от основните храни. Ако детето отказва да поема мляко, алтернативния начин за осигуряване на достатъчно количество от този основен хранителен продукт е предлагането на храни на млечна основа - пудинги, кремове и сирене.

- Много често децата предпочитат сладките храни.Известно е, че независимо от расата и културата на хората, всички те имат вродено предпочитание към храните със сладък вкус. Ограничавайте строго децата при консумацията на сладки храни. Ако децата започнат да консумират ежедневно сладки храни, те стават склонни към затлъс­тяване.

Тези препоръки отразяват духа на толерантност и най-доброто в интерес на детето, както за емоционалното, така също и за физическото му развитие. Толерантността помага за оптималното физическо развитие на децата, осигурявайки „хранене с любов и удов­олствие" за цял живот.

И за възрастта след 1 година МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ остават основен източник на лесноусвоими белтъци, минерални вещества и витамини. През първата година от живота на детето млякото е основната му храна, доставяща всички необходими хранителни вещества на растящия му организъм. След тази възраст ежедневното получаване на две до три и половина чаени чаши мляко/ 400-450 гр/ с напълно достатъчно. Ако количеството на млякото се увеличи повече, то детето няма да може да получи други видове храни и това може да бъде причина за развитието на желязо дефицит­на анемия. Ежедневното количество на млечните произведения/ сирене, кашкавал/ се препоръчва да е около 25—30 гр. Другите основни храни - месо, мазнини,брашна, плодове, варива и зеленчуци - трябва да се предлагат приготвени в различни варианти и достатъчно количество.

За ранната детска възраст /от 1 до 3 години/се препоръчва нетлъстото МЕСО - телешко, пилешко, свинско, осигуряващо пълноценни белтъчини, мазнини и минерални вещества. Нуждите на детския организъм се задоволяват с 50—60 гр месо или риба 4—5 крат­но седмично. Месото трябва непременно да бъде смляно или наряза­но на малки късчета с размер от 1/2 до 1 см. Ако храната на детето продължава да е кашава, по-късно то все по-трудно ще се научи да дъв­че. Смята се, че белтъчното хранене е най-пълноценно, когато в менюто се предлагат едновременно растителни и животински белтъчини.

Твърдите ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ трябва да се предлагат почистени от костилките и настъргани за деца на възраст до 1 1/2 години и нарязани на малки парченца за по-голсмите. Нашата страна предлага разнообразни и с прекрасни вкусови качества плодове и зеленчуци, които трябва да се използват ежедневно в детското меню в количество 250-300 гр под форма на сокове, нектари, плодови и зеленчукови салати.

ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ /хляб, картофи, ориз, захарни и тестени изделия/ са необходими на малкото дете, но не бива да се прекалява с предлагането им. Характерно за нацията ни е консумирането на много хляб и за съжаление това дава неблагоприятен ефект върху храненето на малките деца. Не бива да се предлага, например, надробена супа с хляб, тъй като, засищайки се с хляба, децата от­казват основното ядене или десерта. По този начин не поемат необхо­димото за растежа им количество месо, мляко и др. и като резултат се хранят некачествено. Дневно децата трябва да приемат по 60 гр хляб, около 40-45 гр захар, мед или конфитюр, по 20 гр тестени изде­лия. Когато в семейството не се приготвя специална храна за детето, а се използва тази, на възрастните на практика детето се храни непра­вилно и освен това непълноценно. От една страна в храната на възраст­ните се използват неподходящи мазнини и меса за децата в ранна детска възраст, а от друга страна - много подправки. Освен това на децата се предлага соса от приготвеното ястие, надробсно с хляб. Това с абсолютно неправилна, но за съжаление често срещаща се прак­тика в страната ни. При такова неправилно хранене децата не наддават задоволително на тегло, а понякога получават и заболявания от страна на гастроинтестиналния тракт.

След навършване на 1 година детето може да поема цяло ЯЙЦЕ, което е една особено ценна храна, тъй като яйчения белтък има висока биологична стойност, а жълтъка съдържа мастноразтворими витамини и лесноусвоими мазнини. Препоръчва се консумацията на цяло яйце да е 3-5 пъти седмично.

Специалистите по детско хранене съветват да се предлагат на децата предимно растителни МАЗНИНИ. От животинските мазнини се препоръчва кравето масло. Дневният прием на мазнините /живо­тински и растителни/ трябва да е ориентировъчно около 20 грама, като повече от половината на това количество се препоръчва да е от растителен произход.

Детето, естествено, има нужда от ежедневен прием на доста­тъчно ВОДА. Препоръчва се дневното количество на вода и други напитки за възрастта от 1 до 3 години да е 750 мл.

През този възрастов период детето се храни с т. нар. ПРЕХОДНА ХРАНА, с която е свикнало още от 11-12 месечна въз­раст. То има вече от 6 до 8 зъба, което заедно с повишените възмож­ности за храносмилане, позволяват добра обработка и усвояване на по-консистентни и с по-едри хранителни частички ястия. За децата до 1 1/2 години месото задължително трябва да е смляно, а пред­лаганите твърди плодове и зеленчуци се дават настъргани.

Предлаганата храна не трябва да изисква много дъвчене, понеже все още липсват кътниците. Поради това тя се приготвя по-мека и по-кашава, но не миксирана.

Режимът на хранене остава четири кратен през 4 часови интервали. Количеството на поетата храна трябва да е еднакво при всяко хранене /около 300-350мл/.

На 1 1/2 години средното телесно тегло на момчетата е 11,2 кг и ръст 81 см, а на момичетата — тегло 10,6 кг и ръст 80 см.ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА ДЕТЕТО ОТ 1 ДО 1 1/2 ГОДИНИ:

7,30 - 8, 00 часа -закуска - 250 г мляко с ориз, мляко с попара с масло и сирене, кифла + плодове — 50-80 г

11,30 - 12,00 часа - обяд - супа - 50 мл — ястие - 130-150 г - приготвени от смляно месо пълнени чушки, руло, мусака — плодове и плодови десерти - 120-150 г

15,30 - 16,00 часа — следобедна закуска - 250 г — използват се посочените асортименти за сутрешна закуска + плодове - 50-80 г

19,30 ~- 20, 00 часа - вечеря - постно ястие - 120-150 г - яхнии, зелен фасул, постен гювеч, грах - квасено мляко или млечен десерт - 150-200 г.

9. НАЙ- ВАЖНОТО ЗА ХРАНЕНЕТО НА ДЕТЕТО ОТ 1 ГОДИНА ДО З ГОДИНИ

През този период процесите на растеж и развитие на детето продължават да бъдат доста интензивни, което определя неговите, големи потребности от енергия и особено от пластични вещества (белтъци, минерални соли). Детето се нуждае от разнообразно меню, чрез което да се внесат необходимите хранителни инградиенти и от правилен режим на хранене, позволяващ усвояването им. Освен това развитието на дъвкателния апарат и повишаването на функционалните възможности на редица органи и системи в детския организъм, особено на храносмилателната и отделителната система, позволяват включването на по-груби и по-обременяващи храни, близки до тези на възрастните.

В тази възраст детето се нуждае дневно от 1300 ккал, от 39 г белтъци, предимно от животински произход, от 40 г мазнини, за предпочитане растителни и млечни и от 170 г въглехидрати.

Тук основателно възниква въпросът как може в домашна обста­новка да се осигури балансирано хранене на детето. Основното ори­ентировъчно правило е, че колкото по-разнообразно е дневното или седмично меню на детето, колкото повече продукти са включени в него, толкова по-голяма е възможността то да се храни пълноценно.

В науката за хранене всички хранителни продукти са разпреде­лени в няколко групи в зависимост от техния химичен състав и хра­нителни качества.

Първата група храни включва млякото и млечните продукти, В детската възраст те са основните източници на пълноценни, лесноусвоими белтъци, в състава на които влизат необходимите за бързорастящия детски организъм аминокиселини. Млечните мазнини са лесносмилаеми, богати на витамини (А, В, Е), лецитин, холестерин и др. Млечната захар е източник на енергия. Тя нормализира чревната бактериална флора, регулира моториката на червата. Продуктите от тази група са главните източници на калциеви и фосфорни соли. В млякото се съдържат още витамини от групата В, микроелементи и други биологичноактивни вещества. В тази възраст децата могат да консумират прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал и извара, която е един много ценен белтъчен продукт.

Във втората група са месото, рибата и яйцата, чрез които се доставят пълноценни белтъци, лесносмилаеми мазнини, витамини, минерални соли, микроелементи и др. Особено необходими за децата са рибата и яйцата, които имат високи биологични и хранителни качества. За тази възраст се препоръчва консумацията на млади, нетлъсти меса.

Третата група включва източниците на въглехидрати - хляб, тестени изделия, ориз, картофи, захар, мед, захарни изделия и др. Зърнените храни освен въглехидрати и растителни белтъци доставят витамини предимно от група В и Е, минерални вещества и др. Обикновено в детската възраст често се прекалява със захарта и захарните изделия. Чрез тях се внасят т. нар. „празни калории" и по-голямата им консумация е основната причина за затлъстяването в ранната възраст. От тази група с добри хранителни качества е медът, който съдържа предимно гроздова и плодова захар, минерални соли, микроелементи, противомикробни и стимулиращи вещества.

В четвъртата група са традиционните за нашата страна варива (боб, леща, грах, бакла, нахут и др.) и ядковите плодове (орехи, бадеми, фъстъци, лешници). Варивата са белтъчно-въглсхидратни източници, съдържат минерални соли, микроелементи и витамини от групата В. Те имат високо съдържание на целулоза, което ги прави трудно-смилаеми, но същевременно с това те влияят благоприятно върху чревната моторика. Маслодайните плодове са с висока калорийна стойност поради мазнините, които съдържат. Тези продукти трябва да се включват в менюто на децата само смлени, за да се избегне опасността от аспирация.

В петата група са обединени източниците на мазнини - кра­вето масло, маргаринът, растителните масла, свинската мас и др.

Децата трябва да консумират предимно растителни мазнини, които са богати на ценни ненаситени мастни киселини, мастно-разтворими витамини, фосфолипиди и др. и млечни мазнини - кравето масло, Другите видове животински мазнини, например свинската мас, както и маргаринът, намират ограничено приложение в този възрастов период.

Шестата и седмата група включват съответно плодовете и зеленчуците - пресни или консервирани. Тези продукти са богати на източници на витамини (С, В, Р, каротин), на минерални вещества, микроелементи, фитонциди, баластни вещества и др. Особено ценни са баластните вещества, които не се разграждат и усвояват в стомаха и червата на човека. Такива са целулозата и пектинът, които стимулират чревната моторика, свързват холестерина и го извеждат от организма. По този начин те допринасят за предотвратяване на запека, на рака, на дебелото черво, атеросклерозата, коронарна болест и др. в по-късна възраст. Освен това баластните вещества предимно пектинът, спомагат за извличането на тежките метали човешкия организъм. Особено богати на пектин са ябълките, вишнните и кайсиите, морковите, цвеклото, репичките и др.

Необходимо е да се обърне внимание и на още един биологичен фактор на храната - нейния вкус. Храната не е просто сбор от химични съединения. Със своя вид, аромат и вкус тя въздейства върху различните сетивни клетки в устната кухина, върху зрението и обонянието. Поради това е особено важно на децата да се поднася храна с високи вкусови качества, в подходящ естетичен вид, което в голяма степен определя положителното им отношение към храненето и изграждането на правилни навици в тази насока.

Дневни потребности от някои хранителни продукти

Мляко - 400 г; краве масло - 8 до 10 г; сирене/кашкавал - 20 г. месо и месни произведения - 60 г; риба - 6 г; половин яйце; хляб-1 г; захар - 40 г; олио - 8 г; плодове (пресни и консервирани) - 200 г. компоненти, нектари - 50 г; зеленчуци - 200 г; картофи - 50 г.

На практика трябва да се обръща внимание дали във всекидневното меню на детето присъстват по един или няколко продукта изброените седем групи храни - мляко, месо, яйца, плодове, зеленчуци, растителни мазнини и др. Необходимо е да се ограничава консумацията на солта, захарта и захарните изделия. При приготвянето на детските храни трябва да се избягват ароматизантите, оцветителите и консервантите. Те могат да бъдат причина за алергични заболявания на кожата и дихателните органи, за засягане на храносмилателната система, главоболие и др.


КАК ДА ПРИГОТВИМ ПОДХОДЯЩА ХРАНА ЗА ДЕЦА ОТ 1 ДО З ГОДИНИ?

За да бъде правилно хранено детето, преди всичко е необходимо ЕЖЕДНЕВНО С МЕНЮТО ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ ПРОДУКТИ ОТ ОСНОВНИТЕ ГРУПИ: месо, мляко /400-500 грама/, млечни продукти, яйца, мазнини, зърнени храни, зеленчуци и плодове. За да се приема с апетит, храната трябва МАКСИМАЛНО ДА СЕ РАЗНООБРАЗЯВА. Това означава, че всеки ден е необходимо да се дават възможно най-богат асортимент от хранителни продукти, приготвени по различен начин. Не се препоръчва често даване на една и съща храна, тъй като, дори и любима да е, тя омръзва. Детето трябва да получава 4-5 ПЪТИ СЕДМИЧНО МЕСО ИЛИ РИБА. МЕСОТО СЕ ДАВА ЕДНОКРАТНО ДНЕВНО - НА ОБЯД. За вечеря се дават ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО, но с достатъчно млечни продукти, което прави по-добро оползотворяването на растителните белтъци. Естествено е, че достатъчното количество на РАЗНООБРАЗНИ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ е задължителен елемент в детското хранене. Непременно част от плодовете и зеленчуци трябва да се консумират сурови под форма на салати и десерти. НЕ ПРЕДЛАГАЙТЕ НА ДЕЦАТА СИ ПЪРЖЕНИ ХРАНИ, предпочитайте да ги приготвяте варени, задушени, печени. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДРАЗНЕЩИ ПОДПРАВКИ /напр. черен пипер/, люти или консервирани храни. Не използвайте много сол в храната приготвяйте я по- скоро БЕЗСОЛНА. За да предпазите детето си от затлъстяване ОГРАНИЧЕТЕ МНОГО СЛАДКИТЕ ХРАНИ.

ХРАНЕНЕ НА ДЕТЕТО ОТ 1 ГОДИНА И 6 МЕСЕЦА ДО З ГОДИНИ

След 1 1/2 години детето започва да се храни с т.нар. ОБЩА ХРАНА. Тя се различава от преходната храна, която се препоръчва за децата под 11/2 години по големината на частичките храна в нея и по консистенцията й. На тази възраст децата могат да се хранят с по-гъста храна, частичките в която са с размер от 0,5 до 1 см. Не е необходимо непременно месото да е смляно, достатъчно е да се нареже на парченца с посочения размер. Естествено, това е възможно ако до 1 1/2 години детето вече е приемало преходна храна. При консумация на сурови плодове и зеленчуци е необходимо те само да бъдат почистени от костилки и семки и нарязани.

Тази промяна в консистенцията на храната се основава на наличието вече и на кътни зъби, което прави възможно дъвченето, както и на| повишените функционални възможности на храносмилателната система.

Режимът на хранене остава непроменен - четири кратно хранене на 4 часови интервали. Разликата е във вида на предлагания асор­тимент храни. Количеството на храната за едно хранене следва да бъде от 350-400 мл. На 3 години момчетата имат средно тегло кг и ръст 94 см, а момичетата - 13,5 кг и 93 см.ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НА ДЕТЕТО ОТ 1 1/2 ДО З ГОДИШНА ВЪЗРАСТ:

7,30 - 8,00 часа - закуска - палачинки, баница, мекици, бухти, филия с масло, макарони + плодове - 50-80 г

11,30 - 12,00 часа - обяд - супа - 50 г — ястие —130—150 г — приготвено от нетлъсто месо,кюфтета, шницел, - риба; в безмесни дни ястията да са с яйце, мляко или млечни продукти - салата - 30 г — десерт —120—150 г — пресни плодове, плодови десерти, компот, нектар - хляб - 30 г

15,30 -16,00 часа - следобедна закуска - използват се посочените асортименти за сутрешна закуска + плодове — 50—80 г

19,30 — 20,00 часа — вечеря — постно ястие —150 г — гювеч, сърми, картофи, тиквички, спанак с ориз и др. - десерт -150-200 г квасено мляко или друг млечен десерт .

bebe.bg


ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
videania
Доктор
Доктор
Мнения: 6722
Регистриран: нед дек 21, 2008 17:45
пол: Жена
Местоположение: София

Re: Хранене на детето от 0 до 3 годинки

Мнениеот videania » нед мар 22, 2009 13:03

:clap: :clap: Полезна и из4ерпателна статия! :clap: :clap:

8-[ Искам да споделя с младите родители-до 1 и 1/2 г= на детето --НЕ давайте купени тестени изделия и десерти,както и шоколад!Те съдържат алергени и могат да разболеят детето от алергия,която е ужасно неприятна и е завинаги!Правете бабините кеикове,курабии,мле4ни десерти,тутманиици и др. PDT_Love_18 :wave:


Изображение

Ако животът беше лесен, нямаше да започва с плач.

http://www.vbox7.com/play:822742e3

smeilly
Регистриран
Мнения: 20
Регистриран: пет дек 02, 2011 21:31
пол: Жена

Re: Хранене на детето от 0 до 3 годинки

Мнениеот smeilly » пет дек 02, 2011 21:32

Много полезна тема наистина. Искам само да допълня нещо. Най-добрият вариант за детето е да му се изготви предварителен хранителен режим, който да бъде съобразен и да съдържа всички необходими елементи. Лесен начин за създаването на такъв режим можете да намерите тук: http://calculator.danonino.bg/ :)

Върни се в “Мама и бебе”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта