Емилиян Станев- биография

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
akon
Почетен член
Почетен член
Мнения: 1953
Регистриран: вт дек 18, 2007 19:57
пол: Мъж

Емилиян Станев- биография

Мнениеот akon » чет юли 31, 2008 18:33

“Пътят на човек,който живее само чрез себе си и за себе си,води към смъртта,който живее чрез другите и за другите води към вечността.”Тази мисъл е на един от героите на Емилиян Станев може да охарактеризира живота и творчеството на самия автор.
Емилиян Станев е роден на 28.11.1907година в град Търново.Записан е в гражданските регистри,като Никола Стоянов Станев.Псевдонима си избира през 1932година,преди да бъде отпечатан разказът му “Крадецът и кучето”.С гордост писателя разказва за героя си,който “води началото си” от седмият столетие,според данни,събрани от учителите в Червена вода и Разпоповци.
През 1922година семейството се премества да живее в град Елена.Детството на бъдещия писател е отшумяло,но в паметта му завинаги остава като образ,картина,атмосфера.Старопрестолнината,която ще поражда в бъдеще носителя,копнеж,желание да я възкреси:”Търново ми е дало усет и интерес към историята ”...Впечатленията от двете национални катастрофи-резултат от безумието на оправляващите са жизнена основа на “Крадецът на праскови”,”Търновската царица”,от части на романа “Иван Кандарев”.
В Елена младият човек продължава да води живот сред хората.Тя е негово поле за действие-бягство,лов,желано пространство за размисъл,за самовдлъбяване.И естествено е,че пейзажът присъствува в почти всички творби на писателя-богат,многобагрен,пластично нарисуван.
През 1932година Емилиян Станев идва да живее в София.В същата година е отпечатан за първи път негов разказ “Вина”.”Примъмливи блясъци”(1938)е първата книга на писателя.Скоро след нея излизат “Мечтател”(1938),”Сами”(1940),”Вълчи нощи”(1943),”Делници и празници”(1945).
Всяка нова творба на Емилиян Станев е белязана с неповторимост.Пътят на този изключителен белетриет е показател за идейните и естетически процеси в нашата литература.С романите си той е не само на равнището , а в тенденциите на поетиката на жанра.
Емилият Станев е починал на 15.11.1979г.Погребан е в Търново-“в сърцето на българия на чиста земя”.Творецът,за когото изкуството бе признание и вътрешна потребност,вдъхновение и труд,честна и гражданска мисъл,отговорност,безкомпромисност,получи признание приживе-най-голямото-своя предана читателска аудитория.От 1974г. той е академик.
Емилиян Станев се утвърждава най-напред като майстор на късия разказ.В своите творби той очертава духовития пейзаж на малкия довоенен човек от 30-те години,обикновен и будещ съжаление и нравствената си безлерслективност,с нравското си битие,в което никога не проблясва гражданска мисъл,обществено съзнание.
Двете повести “Крадецът на прскови” и “В тиха вечер” са нов етап в творчеството на Емилиян Станев.Те свидетелствуват,че писателят е изживял интересът си към кратката повествователна форма.
В повестта “В тиха вечер” за първи път се долавя мотивът за народната правественост,сила и доховна красота,олицетворена в жената с бялата забрадка-спасението или последната обич и радост на героя.Подобна среща има и в “Иван Кондарев”, и в “Антихрист”.Тази аналогична ситуация в различните произведения илюстрира съпричастието на герой с народ.писателят все по-определено се насочва към типа на водещата,дейна личнаст.
Последната творба,отпечатана приживе на Емилиян Станев,е “Лазар и Исус”.Простият библейски мотив за възкресението на Лазар е наситен с вечни и житейски истини.С неизмерима тъга авторът разгръща проблемите за божието безсилие,за страха на малкия човек от голямото и непонятното,за човешката неблагодарност,за предателството,за взаимодействието и взаимоизключването между духовнот и рационалното.
Емилият Станев е писател,за когото най-голямата болка,най-първата грижа,най-силната обич е България.Тя е неговата съдба,от правна точка в творчеството му.Изстраданите истини,до които достига,колкото и да са световно значими общовалидни,носят белег на неговото народностно мислене,на българското световъзприемане.Във времето творчеството на Емилият Станев ще бъде опора за съхраняване и обогатяване на народнопсихолотията.
Пълно ръководство и съвети за Търсене в интернет
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000455987983&ref=name


Върни се в “Литература”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта