Ектопаразити по хората

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

Ектопаразити по хората

Мнениеот Mozo на Пон Дек 24, 2007 00:30

Паразити
Ектопаразити
Какво представляват паразитите?

Паразити се наричат животните, които се хранят от организма на други животни и човека

Ектопаразити
Повечето от ектопаразитите по човека са насекоми. Най– често те смучат кръв от него, като отделят секрет, имащ алергично - токсично действие. Освен че причиняват неприятни и болезнени усещания паразитите довеждат до редица болести.

Представители:

Въшки
По човека паразитират 3 вида въшки. Главовата въшка е постоянен паразит, живеещ и размножаващ се на окосмената част на главата. Дрешната въшка, развиваща се в дрехите и в спалното бельо, а срамната въшка – по окосмени части около половите органи, по гърдите на мъжете и по мишниците.

Дървеници и бълхи
Дървениците и бълхите паразитират върху човека, по бозайниците и птиците. При ухапване те впръскват в кожата слюнка, съдържаща токсини (отрови) и противосъсирващи се вещества. Това е приспособление във връзка с паразитния начин на живот, което им дава възможност добре да се насмучат на кръв. Скоро след ухапването им започва силен сърбеж, а често се появява оток и възпаление.Кучешки кърлеж
Този вид кърлеж паразитира по кожата на кучета, крави, сърни, елени, хора и други. Той смуче кръв в продължение на няколко дни и силно увеличава обема и масата си. След това се пуска и пада в тревата. Погълнатата кръв се смила на порции, а през това време у женската яйцата узряват и тя ги снася. Новоизлюпените ларви също смучат кръв от животни и след време се превръщат във възрастни кърлежи.

Крастен кърлеж (Sarcoptes scabiei )
Това е малко кърлежче с размери около 0,5мм, което причинява болестта краста.Човек може да се зарази от вече заразен, чрез пряк допир, дрехи завивки или от ползвани от него предмети. Болният чувства мъчителен сърбеж, а при чесане може да разрани и инфектира кожата си. ГЛАВНО СРЕДСТВО ЗА БОРБА Е ЛИЧНАТА ХИГИЕНА!

Медицинска пиявица
Медицинската пиявица е прешленест червей, който живее в блата и бавнотечащи води. Тя е временен паразит – прикрепя се към животното докато пие вода, насмуква се с кръв и отново се отпуска във водата. Силната мускулатура и смукалата в края на тялото й са приспособления за прикрепване и хранене. Противосъсирващото вещество в слюнката и гушата – резервоар за кръв са приспособления, позволяващи на пиявицата да се храни по - рядко

Минога
Според някои миногата е хищник, според други - ектопаразит. Тяхната кръгла, осеяна като слънчогледова пита с дребни рогови зъби, уста (клас Кръглоусти Cyclostomata) е изумително ефективно оръжие. Прилепвайки се към риба, в продължение на няколко дни и даже седмици миногата бавно я изяжда. Постъпващите в раната на жертва секрети предотвратяват съсирването на кръвта и предизвикват разпад на тъканите. Дори и само ранена, рибата отслабва и става лесна плячка за други паразити и хищници. Морската минога напада едри риби като сьомга, есетри, треска и даже китове.

Ектопаразити по човека
1. Ектопаразит – определение…
2. Въшки.
а) Представители - Главова
- Дрешна
- Срамна
б)Разпространение по хората - при допир в транспортното средство, в училище,в детската градина, хотел, както и при употреба на чужди дрехи, шапки, гримове и гребени.

Ектопаразити по човека
3. Дървеници и бълхи – след ухапване на човек или животно, причиняват силен сърбеж или дори оток.
4.Комари.
а) Женски;
б) Мъжки.
5.Кърлежи.
а) Кучешки
б) Крастен
в) Медицинска пиявица
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 21093
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 174077
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,907,476.81
Банка: 5,487,766.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Биология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта