Анализ на "Ветрената мелница"

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Анализ на "Ветрената мелница"

Мнениеот Mozo на Нед Юни 02, 2013 21:42

„Ветрената мелница“
Анализ

„Ветрената мелница“ е един от първите значими разкази на Елин Пелин. Той бива включен в книгата „Разкази“, том I от 1904 г. Самото заглавие на творбата се превръща в метафора за любовта и творчеството, които приближават човешкия свят до божествения.
Основни теми в творбата са трудът, творчеството и любовта. Чрез труда героите се опитват да избегнат рутината на битовото ежедневие. Творенето на ветрената мелница е опит за постигане на хармония. Любовта пък е сила, която дава нови начала, и която освобождава човешкия разум от предразсъдъци. Идеята за постигането на едно хармонично битие е основна за творбата. Битието става хармонично тогава, когато човек превъзмогне рутинното живеене. Напускайки обикновеното и всекидневното, навлизайки в света на празника, човекът и общността претърпяват положителни промени – по този начин човешкото се съгласува с божественото.
Главни герои на разказа са Лазар Дъбака, дядо Корчан и неговата внучка – Христина. Лазар Дъбака е човек, търсещ приложение на своята спонтанна активност. По този начин той освобождава енергията и душата си. За него резултатът не е толкова важен – той се интересува от самия процес на творене. Името на този герой насочва към възкресения от Иисус Христос за нов живот човек, превъзмогнал тленността и преходността. Прозвището Дъбака препраща към свещеното дърво на върховния небесен бог. Дъбът е символ на сила, закрила, дълголетие и смелост. Жизнеността и импулсивността ба Лазар Дъбака завладяват и дядо Корчан. Името на героя идва от диалектна дума със значение пън или издънки от пън. Този герой съчетава в себе си две хармонично съединени начала – мъдростта и енергията. Те взаимно се допълват и превръщат образа на героя в символ на жизнеността и съзидателния принцип. Христина е пленена от животворната светлина на Лазар Дъбака, поразена е от стремежа му към търсене и сътворяване от красота в името на Доброто. Тя е тази, която намира верния път, за да привлече вниманието на мъжа върху себе си – чрез предизвикателството на облога. Внучката на дядо Корчан е млада, хубава, жизнена, емоционална, необременена от терзания, скрупули. Загубила родителите си , героинята израства и се възпитава под грижите на своя дядо Корчан. Подготвена от него самостоятелно да полети, на Христина ѝ е необходим мъж, който да се бори с безветрието и сам да предизвиква ветрове. За да се убеди, че именно Лазар Дъбака е предопределеният ѝ герой, Христина го предизвиква на последна проверка. Тя е самоуверена, прави първата крачка. В хода на състезанието се увлича, разпалва, гони победата. Накрая признава поражението си засрамена, през сълзи, но не съжалява – страстна натура, тя е достигнала до дълбоката същност на Лазар Дъбака. Свързването ѝ с Лазар е постигане на пълнота и хармония. Чрез образа на природата се изразява вътрешната динамика на човешкия мисловен свят, на желанието му да съгражда и твори.
Композицията на „Ветренаъа мелница“ е кръгова по характер – началото на разказа всъщност е краят на историята. Така се създава внушение за вечност. Експозицията е създадена чрез две пейзажни картини, които са обединени от митологичните знаци, независимо, че едната се свързва с мотива за разрухата, а другата с мотива за сушата. Първата картина е спомен за сухата година и за раждането на новото, чийто носител е Лазар Дъбака. Одушевяването на втората пейзажна картина внушава представата за нещо различно от обикновено случващото се в човешкия делник. Завръзката на действието е конкретна, действена, изразена с глагола замлъкна. Замлъква бълбукането на рекичката, замлъква и радостта в човешките души. Ръченицата е кулминацията на разказа, а реализирането на облога, когато Христина пристава на Лазар, е развръзката.
Експозицията на разказа носи жанровите белези на предание, което повлиява върху функцията на ретроспекциите и ретардациите, въвеждащи и очертаващи първоначалната характеристика на героите и ситуацията – начина, по който е предадена случката. Цялата история на творбата е изградена от ретроспективни моменти. Такива са предисториите на героите. Те имат за задача да запълнят характеристиката на героите. Подобна е и ролята на ретардациите. Те напластяват с допълнително естетическо и идейно внушени основното събитие. Експозицията, ретроспекциите и ретардациите са елементи на авторовото присъствие. Същинската случка и основното послание на творбата се осъществяват от диалога, който се превръща в основа на разказа. Хумористично-шеговитият тон също е въведен и се носи единствено от диалога – в целия разказ той е емоционално наситен. Емоционално неутралните съобщителни изречения са сравнително малко и са изречени или от дядо Корчан от позицията на мъдростта, или от общността, лишена от емоционалност и гъвкавост – позицията на контрастиращия.
Елин-Пелиновите герои, здраво свързани със земята и труда, носят хармонията между човек и природа, която често пъти е своебразен контраст от радост и мъка. В художествения свят на Елин Пелин тя има свое настроение, което е поетичен нюанс на авторовото вглеждане в душите на героите. Те излъчват жизнена сила, зад която прозира потисната мъка от нелеката съдба на селянина, изправен пред променливото настроение на природните сезони.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18117
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170198
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,809,360.00
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Литература

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта