» Монохибридно кръстосване(Урок)1

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с биологията.

Модератор: Модератори

» Монохибридно кръстосване(Урок)1

Мнениеот Mozo на Пон Дек 24, 2007 21:19

Монохибридно кръстосване

Същност на монохибридното кръстосване. Оплождането на организми от един вид (рядко от близкородствени видове), които се различават по своята наследствена информация, се нарича кръстосване (хибридизация). Кръстосването е най-важният експериментален метод на генетиката. Индивидите, получени, като резултат от кръстосването, се наричат хибриди. Като работи с различни сортове грах, Мендел започва изследванията си с най-простия случай – кръстосване на сортове, който се различават само по една двойка взаимноизключващи се (алтернативни) белези.

Кръстосване, при което се проследява унаследяването на една двойка алтернативни белези, се нарича монохибридно кръстосване.

Означения в генетиката. При схематично представяне на резултатите от генетични изследвания са приети следните означения: за кръстосване – знакът X, за майчин индивид (индивид, от който произхожда яйцеклетката) О+, за бащин индивид (индивид, от който произхожда сперматозоидът) – О?. Родителите се бележат с P, а хибридните поколения с F – според поредността на поколението съответно с F1, F2, F3 и т.н.
Опити на Мендел. В един от опитите си Мендел кръстосал две грахови растения, едното от които имало жълти семена, а другото – зелени семена. Той използвал като родителски форми чисти линии – такива индивиди, които при много последователни кръстосвания имат винаги еднакво по фенотип потомство. След кръстосано опрашване на растенията всички получени хибриди от първо поколение имали жълти семена, а белегът зелен цвят сякаш изчезнал. Мендел оставил растенията от F1 да се самоопрашват. Във второто поколение той наблюдавал растения с жълти и със зелени семена в съотношение ѕ жълти семена и ј зелени семена. Мендел продължил опита си, като засадил семената на растенията от F2 и оставил новите растения да се самоопрашват. След това констатирал, че:
От зелените семена се развиват растения със зелени семена.
От 1/3 от жълтите семена се развиват само растения с жълти семена.
От 2/3 от жълтите семена се развиват растения, които имат жълти и зелени семена в съотношение 3:1.
Мендел провел опити и с други сортове грах, различаващи се помежду си по баграта на цветовете, по повърхността на семената, по формата на плода. Като анализирал резултатите, той установил, че в индивидите от F1 винаги се проявява само един от алтернативните белези. Белегът на другия родител временно оставал скрит и се проявявал в следващите поколения – F1, F2 и т. н.

При кръстосване на чисти линии белегът, който се проявява още в първо поколение, се нарича доминантен (господстващ), а белегът, който се проявява в следващите поколения, се нарича рецесивен (отстъпващ).

Прието е доминантните алели, отговорни за появата на доминантните белези, да се означават с главни латински букви, а рецесивните алели – със съответните малки букви.
Схематично представяне на монохибридно кръстосване.

Индивиди, които имат еднакви алели на даден ген, се наричат хомозиготни.

Индивиди, в които са съчетани различни алели на даден ген, се наричат хетерозиготни.

Извод: При монохибридното кръстосване вдички индивиди от F1 имат еднакъв фенотип и генотип. В тях се проявява само един белег – рецесивният. Той се наблюдава само в хомозиготните индивиди. В F2 25 % са хомозиготни по доминантния алел (АА), 50 % са хетерозиготни (Аа), а 25 % са хомозиготни по рецесивния алел (аа). В F2, разпадането на белега по фенотип е в отношение 3:1 – на три индивида с проявен доминантен белег се пада 1 индивид с проявен рецисивен белег. Разпадането на белега по генотип е в отношение !:2:1 – 1 от индивидите е хомозиготен по доминантния белег, 2 индивида са хетерозиготни и 1 от индивидите е хомозиготен по доминантния белег.
Сигнатура:
ИзображениеИзображение
Аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Репутация: 18214
Mozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутацияMozo изгражда репутация
 
Мнения: 170372
Регистриран: 01 Юни 2007
Наличност: 2,812,849.80
Банка: 5,487,796.26
Местоположение: Somewhere In Time
Най-високи резултати: 45
Статистика на победите: 0

Назад към Биология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта