Образът на Ахил според 1 песен на "Илиада"

Реферати, есета, доклади и всякакви документи свързани с литературата.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Kotkata68
Глобална котка-идиотка
Глобална котка-идиотка
Мнения: 26053
Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
пол: Жена

Образът на Ахил според 1 песен на "Илиада"

Мнениеот Kotkata68 » пет яну 02, 2009 15:20

ОБРАЗЪТ НА АХИЛ

В повествованието на „Илиада” Омир описва образите на различни герои и се стреми да отразява събитията и проявите им безпристрастно, като се дистанцира от полисната им принадлежност. Независимо от това възхищението му безспорно се съсредоточава около личността на Ахил.
Образът на Ахил е един от най-ярко изразените и сложни човешки образи в Омировата творба, изграден изцяло на основата на антитезата.Той е едновременно полубог- получовек,гневлив ,избухлив,злопаметен,но и справедлив ,причиняващ страдание и страдащ.
Тези качества на героя проличават още в първа песен на „Илиада”.Ахил е син на мирмидонския цар Пелей и морската богиня Тетида, притежаващ редки физически качества – сила, хубост , юначество.Той е млад,горд-с „руси къдри”,красив, с буен характер и пищна физика,най-силен между гърци и троянци, „яка опора за синовете ахайски”.
Пелеевият наследник, квалифициран от Омир като „бързоног”,”безстрашен”, ”богоравен” и „любимец Зевсов” е олицетворение на идеализираното съвършенство на воинската култура.Носител е на едни от основните й качества – смелост,чувство за чест,доблест и отговорност,издържливост и безпощадност спрямо врага.Той е като „планински сокол –хищник ,най-бързолетната птица”.
Цялата „Илиада” представлява една възвишена идеализация на героизма на Ахил.Още с началните стихове,като призовава музата да възпее гнева на Ахил,поетът дава да се разбере какво значи той за целия народ, като наред с това разкрива и темата на своята поема:
„Пей за гнева на Ахила,сина Пелеев,
Богиньо,гибелния гняв,що докара
Мъки безброй на ахайци”.
В тази I песен на поемата Ахил е представен като грижлив за племето си вожд.Би могло да се каже,че ахейският герой издига по-горе от себе си рода,обичая,закона на общността.В гнева си той разклаща ритуалното в племето преклонение пред главатаря и същевременно подчертава не особено деликатно собственото си самочувствие на непобедим войн,та дори предвижда „жалбата”на ахейците, след като напусне бойното поле:
«Смелост ти/към Агамемнон/ никога нямаш
да тръгнеш с войската за битка,
ни на засада да идеш с най-храбрите между ахейци…»
Ахил отрича Агамемнон, изобличава го в страхливост и алчност , но зачита в негово лице вожда и му се подчинява, въпреки че е дълбоко наранен от неуважението му към извършеното от него в боя ,благодарение на юнашката му сила и ловкост.
Ахил е противоречива личност.Героят знае ,че е велик вожд и войн.В същото време изпитва чувства,които са присъщи на всички хора.Гневът му е безмерен.И въпреки това пелеевият наследник е пазител на реда,който Агамемнон нарушава ,като му отнема това,което му се е паднало при разпределянето на плячката.Това проличава в обидните думи,от поведението му, в сълзите ,които пролива на брега на морето пред своята майка - морската богиня Тетида, в молбата за гибелта на своите, която отправя към нея. Дълго не утихва този гняв, макар че героят се примирява с положението си на зависим и дава с мъка, но без разпра Бризеида,за да бъде тя отведена в шатрата на Агамемнон.
Ахейският герой Ахил е явно обременен от нов тип чувство – от честолюбието. За «бързоногия» Пелеев син отнемането на плячката е нарушаване на воинската му чест и слава. Въпреки обидата, той проявява човечност и разбиране към другите:

„Поздрав,о вестници бързи,
Що Зевс и човеци изпращат.
Близко дойдете!Не сте вий виновни
Пред мене,а царят,
Що ви за руменобузата
Бризовка тука изпраща…”

Ахил се показва дисциплиниран и в отношението си към боговете .Човек на неудържимия душевен порив, той се укротява пред поръката на Атина Палада ,дори в момент,когато гневът му е пламнал и той се е хванал за меча.Вслушвайки се в думите й ,той преодолява чувствата си и разкрива силата на своя характер,защото от убийството на Агамемнон би пострадал единствено колективът,чиито интереси Ахил е призван да защитава.
Няма по-ярко доказателство за стихийността в характера на Ахил от неговия гняв.Разгневеният до ярост”син на Пелея”,готов да съсече цар Агамемнон,миг по-късно е самотен и тъжен,плаче и зове своята майка за помощ.
Омир е обрисувал своя герой като изключителен по красота и сила воин,привързан към народа вожд,тачен от боговете избранник,възпял е благородство и етичността му.
Но над всички тези качества се издига едно – той е герой на славата, на бойните подвизи.Ахил се е примирил с участта да има кратък живот, но желае да бъде прославен.
„Що си ме майко, родила за кратък живот на земята,
трябваше Зевс, Олимпиецът, който светкавици
мята, чест поне мене да окаже,
а никак ме той не зачита;
че ме е днеска обидил Атрид Агамемнон
могъщий, като отнеме ми наградата
и си я има влада”
Син на богиня, но кратковечен.Обичан от боговете, но далеч от тях, защото е обречен на смърт.Тази обреченост усложнява неговия човешки образ.Ахил е нравствено героичен с това, че избира героичната участ – славата в краткия живот пред безславната дълговечност. Легендарен и исторически достоверен, героят съчетава извънмерна сила и слабост, любов и омраза, а съдбата му е възел от противоречия.
Гневлив и обидчив, ахейският воин е носител на доброто и злото.Характерът му се движи между две крайности – от безумната злоба до уважение и почит, от демоничен гняв до топла човечност .
В първа песен се запознаваме с героя Ахил,който играе най-важната роля в развитието на действието в „Илиада”.Героят въплъщава идеалите на епохата, но и той като всеки смъртен, не е чужд на проблемите на обикновения човек.Чрез неговия образ , Омир извежда читателя до една вечна идея – войната разрушава живота на победения, но и душата на победителя.


Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!


Върни се в “Литература”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта